Survival of the fittest – Kees van der Staaij

Published by De Heraut on

Survival of the Fittest - Kees van der Staaij

Foto SGP

Door: Simone Vlug – 28 september 2021 – 3/5 mantelpakjes

In Survival of the fittest beoordeelt De Heraut outfits van verschillende politieke figuren. Per persoon worden door de redactie een aantal looks gruwelijk gejureerd, waarbij geen gewaagde combinatie onopgemerkt gaat en geen blunder ongezien blijft. Vandaag nemen we een duikje in de kledingkast van Kees van der Staaij.

Hoor je Kees van der Staaij, dan denk je wellicht niet meteen aan het meest fashionable kamerlid van Nederland. Echter, Kees stelt nooit teleur. Nog nooit hebben we mogen meemaken dat Kees niet netjes gekleed de Kamer betrad. Al sinds 1998 brengt hij ons continuïteit qua kleding. Vanaf het moment dat Kees lid werd van de tweede kamer tot op de dag van de vandaag komt hij goed voor de dag.

Of het nou regent of sneeuwt, Van der Staaij betreed de Kamer goedgekleed. Al precies 8534 dagen kunnen wij vertrouwen op een well-dressed Kees. Ondanks aangenaam, is zijn kledingstijl wel erg conservatief. Hij wordt gekenmerkt door donkere blauwe, grijze of zwarte pakken, met daaronder een klassiek wit hemd. Meestal contrasteert Kees deze dan met een stropdas in juist een warmere tint. Het meest treffen we hem met een stropdas in de kleur oranje, lekker Nederlands. Met uitzondering van een enkele speciale gelegenheid draagt Van der Staaij niet vaak in een pak met patroon. En hoewel er niks mis is met gewoon, zouden we toch graag een keer wat variatie zien.

Naast stijl is fit natuurlijk ook belangrijk. Waar zijn pak bij het betreden van de kamer soms slordig op de schouders van de toen 29-jarige Kees hing, passen zijn jasjes tegenwoordig als gegoten. Geen broek is te lang en geen jasje te groot. Zijn mouwen komen een perfecte twee centimeter onder zijn pak uit, en zijn stropdas hangt precies op de juiste lengte. Voor iemand die thuis graag “casual” kleed heeft Van der Staaij zijn werkkleding tot in de puntjes verzorgd.

Al met al eindigt Van der Staaij met een mooie score van 3 mantelpakjes. De outfits zijn stijlvol, passend, en goed coördineerd, maar voorspelbaar en weinig spannend.