Review – Nevertheless

Published by De Heraut on

Desondanks toch kijken

Review – Nevertheless – Score: 9/10 kamerzetels

Door: Fenne Saalmink

In deze review beoordeelt De Heraut de serie Nevertheless van Netflix. Excuses voor allen die geen toegang tot dit platform hebben. De serie is van Koreaanse maak en valt dan ook onder de noemer Kdrama. Met Song Kang en Han So-hee in de hoofdrol komt het verhaal van twee studenten die elkaar en zichzelf ontdekken goed uit de verf. Zelf ben ik ongeveer een jaar geleden in het wormgat van BTS gevallen en sindsdien kijk ik ook naar sommige Koreaanse series op Netflix. Recent kwam deze nieuwe serie online en nadat ik Love Alarm zo goed als gebinged had (met Song Kang als mannelijke lead) kijk ik graag naar soortgelijke tv shows. 

Het plot van Nevertheless draait om een vriendengroep van kunststudenten die het laatste jaar van hun studententijd proberen te overbruggen. Nieuwe en oude vlammen, problemen met vrienden, leraren en familie, deadlines, fysieke en mentale stress en uit de kast komen zijn verschillende onderwerpen die aan bod komen. De hoofdpersonages zijn Na-bi en Jae-eon en samen beleven ze een relatie die alleen maar als een achtbaan met vele loopings kan worden omschreven. Leuk feitje (je komt er ook achter als je de serie kijkt): Na-bi betekent vlinder in het Koreaans en hier hebben de scenarioschrijvers handig gebruik van gemaakt. Het thema vlinders is dan ook als een rode draad verweven door het verhaal.

Ben je onbekend met de manier waarop Kdramas normaal in elkaar steken dan is dit een spoedcursus. Wees voorbereid op veel en intense shots van gezichten, een persoon kan soms 30 seconden met hetzelfde shot in beeld blijven. Een belangrijke scène, intiem of emotioneel, duurt soms wel vijf minuten. Elke mogelijke hoek wordt gefilmd en tussen zinnen zit een poosje om alles te laten inzinken. Daarnaast is normaal om aan het eind van elke aflevering een stilstaand beeld te hebben van de laatste scène en andere belangrijke scènes van de aflevering.

Wat ik een verrassing vond aan de serie Nevertheless is dat het niet expliciete scènes vermijdt zoals andere Kdramas dat wel erg duidelijk doen. Deze scènes zijn dan voor de plot ook niet onbelangrijk, omdat de hoofdpersonen ‘f*ck buddies’ zijn. Een andere verrassing is de representatie van een lesbische relatie. Twee meisjes die elkaar al hun hele leven kennen en beste vrienden zijn komen erachter dat zij zich ook aangetrokken voelen tot elkaar. Hierbij speelt niet alleen de vraag hoe je uit de kast komt, maar ook dat het eng kan zijn de vriendschap op het spel te zetten. Bovendien kan er in een romantisch drama een liefdesdriehoek natuurlijk niet ontbreken en ook hieraan voldoet Nevertheless.

Voor mij hebben Kdramas de eigenschap me er compleet in te kunnen verliezen. Zo erg zelfs dat de emoties die de personages voelen door mij overgenomen worden. Het voelt ook een beetje als een comfort food, je kijkt het wanneer je je niet lekker voelt en je dat wel weer wilt voelen. Ze zijn zo heerlijk zoetsappig, en wellicht is het in het begin wennen aan de manier van acteren en de uitgebreide opzet van de dialogen en scènes, maar het is zo fijn om bij weg te mijmeren. Er is trouwens helemaal niets mis met een beetje cheesiness op zijn tijd.

Concluderend, top serie, echt kijken, mits je er tijd en zin voor hebt want de afleveringen zijn meer dan een uur. Voor de juiste mood zit deze serie absoluut op negen van de tien kamerzetels!

Categories: Review