Hoe om te gaan met extreem-rechts?

Published by De Heraut on

Hoe om te gaan met extreem-rechts

Binnenhof

Door: Thijme Hoffman

Op woensdag 17 november werd in de Tweede Kamer de volgende zin uitgesproken: “Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen”.  Dit dreigement was gericht aan Sjoerd Sjoerdsma, Kamerlid voor D66, en het zal niemand verbazen dat het uit de extreemrechtse hoek van het parlement kwam, in dit geval van Pim van Houwelingen van Forum voor Democratie (FVD). De gevolgen van deze uitspraak waren grotendeels hetzelfde als bij elke andere keer dat de partij, geleid door Thierry Baudet, haar ware aard laat zien, namelijk een berisping van de Kamervoorzitter, een afkeurende Twitter-storm en verder oplopende spanningen in onze democratische instituten. Toch trokken Sjoerdsma en Nilüfer Gündoğan, Kamerlid voor Volt die in diezelfde week ook te maken kreeg met de bedreigingen industrie van de FVD en hun achterban, een grens na de bedreigingen aan hun adres. Ze stuurden een brief naar de Kamervoorzitter Vera Bergkamp met de dringende oproep om met het presidium in gesprek te gaan over de bedreigingen in ‘het hart van de democratie’. De brief kon op steun rekenen van een grote meerderheid van de Kamer en inmiddels heeft Bergkamp gehoor gegeven aan de oproep en zal ze met alle fracties in gesprek gaan over de manier waarop parlementariërs met elkaar omgaan.

 

Toch blijft de vraag: hoe kon het zo ver komen voordat er eindelijk serieus een halt wordt toegeroepen aan de antidemocratische verschrikking in de Kamer genaamd Forum voor Democratie, voor zover de partij überhaupt nog te stoppen is. Dit is namelijk niet de eerste keer dat partijleden van de FVD uitspraken doen die, om het veel te zacht uit te drukken, echt niet door de beugel kunnen. Geïnteresseerden in politiek zullen zich ervan bewust zijn dat het dreigen met tribunalen slechts de nieuwste toevoeging is aan een lijst gevuld met complottheorieën, antisemitisme, ras-realisme, racisme, homofobie, oproep tot geweld enzovoorts. De uitspraak van Van Houwelingen in de Tweede Kamer is echt niet hét moment waarop duidelijk werd dat de FVD een extreemrechtse partij is, dat was eigenlijk al oorverdovend duidelijk na de ‘dogwhistles’ in de boreale overwinningsspeech. Moge het duidelijk zijn, dus ook lang vóórdat de grote afsplitsingen plaatsvonden, afsplitsingen die tegenwoordig in het parlement zitten onder de naam JA21 en Belang van Nederland. De partij van Baudet is helaas niet eens de enige partij die spreekt van tribunalen jegens alles wat links van hen zit. Ook Geert Wilders van de PVV heeft gepleit voor tribunalen voor ‘politici die het land kapot maken’.

 

Het zou dus verbazingwekkend zijn als een gesprek met de fracties de orde in het parlement zal laten terugkeren. En zelfs als onder andere de FVD daadwerkelijk stopt met het bedreigen van Kamerleden, dan nog zal Baudet gezellig doorgaan met desinformatie en zijn discriminerende gedachtegoed verspreiden tijdens zijn tochten met de zelfbenoemde ‘karavaan’ door het land, klaarblijkelijk in de waan dat de verkiezingen nog bezig zijn. In een tijd dat (extreem)rechts-populisme in opkomst is in de Westerse wereld, is het droevig actueel hoe we omgaan met antidemocratische en soms zelfs fascistische bewegingen. 

 

Categories: Achtergrond