Politiek Overzicht

Published by De Heraut on

Politiek Overzicht

Politiek overizcht – Karlijn Verbaan

Vergeet je om, naast al het studeren, ook af en toe op een nieuwssite te kijken? Al is het je nog zo op het hart gedrukt dat het als politicoloog ontzettend belangrijk om het nieuws goed te volgen, schiet dat er voor velen af en toe bij in. Om het allemaal iets makkelijker te maken, lees je hier onder een overzicht van alle dingen die jij moet weten over de belangrijkste (politieke) ontwikkelingen in de wereld!

Coronaprotest
Ook al ben jij het onderwerp misschien allang zat: een groot onderwerp in de politiek blijft natuurlijk corona. Terwijl het kabinet blijft discussiëren over 2G-beleid, waarbij je bij veel plekken alleen nog naar binnen mag met een vaccinatie of herstelbewijs, is er ondertussen een vuurwerkverbod afgekondigd voor oud en nieuw.  De nieuwe maatregelen en het mogelijke 2G-beleid zorgt voor veel ophef en protest onder burgers. Dit was te merken aan de protesten in verschillende steden die vrijdag en zaterdagnacht plaatsvonden. In Rotterdam liep het protest tegen de maatregelen flink uit de hand, waarbij grof geweld werd gebruikt tegen hulpverleners en politieauto’s in de fik werden gezet. Hierbij werden ook gerichte schoten gelost door de politie, iets wat bij rellen en protesten bijna nooit voorkomt. Een heftig protest dus, waarbij meerdere gewonden vielen.

Onenigheid binnen de SP
De SP heeft besloten om het bestuur van de afdeling Rotterdam te schorsen. Dit kan als gevolg hebben dat de SP niet mee kan doen met de gemeenteraadverkiezingen. De reden van de schorsing is een groep radicaal linkse jongeren waarmee de partij al een tijd ruzie heeft. Een aantal van deze jongeren is lid geworden bij Rood, de afgesplitste jongerenafdeling van de SP, ofwel het Marxistische Forum. Volgens de SP is lid zijn van twee verschillende partijen in strijd met de statuten, waardoor er tientallen leden werden geroyeerd. Deze geroyeerde leden waren het hier zelf niet mee eens, met name omdat ze de partijen niet apart zien. Uiteindelijk zijn er in Rotterdam toch nog drie van deze geroyeerde leden op de lijst voor de gemeenteraadverkiezingen gekozen. Van deze ontwikkeling was het landelijke bestuur van de SP niet gediend, wat leidde tot de schorsing van het bestuur van de Rotterdamse afdeling. De SP hoopt alsnog mee te kunnen doen met de verkiezingen in Rotterdam komende maart.

Vrijspraak in de VS: onterecht?
In de Verenigde Staten is afgelopen week Kyle Rittenhouse vrijgesproken. De 18-jarige jongen schoot tijdens een Black Lives Matter-demonstratie twee demonstranten dood en verwondde een derde. Later verdedigde hij zich door te pleiten dat hij schoot uit zelfverdediging en dat hij, voordat hij handelde, meerdere malen is aangevallen en zich bedreigd voelde. Toen de jury uiteindelijk oordeelde dat hij inderdaad handelde uit zelfverdediging, ontstond er verdeeldheid in de Verenigde Staten over deze uitspraak. De ene helft, met name de democraten, vond dit een typisch voorbeeld van ‘wit privilege’, en stelt daarnaast dat de wapencultuur in de VS uit de hand is gelopen. Ook Joe Biden heeft zich kritisch uitgesproken over het oordeel, maar vind wel dat de rechtspraak in haar waarde gelaten moet worden. Aan de andere kant vind het republikeinse kamp dat zelfverdediging een van de belangrijkste waarden is, en dat het oordeel van de jury dan ook volkomen terecht is. Zoals Trump zegt: ‘Als dit geen zelfverdediging is, wat dan wel?’. Beide kanten gingen in meerdere steden de straat op om te protesteren voor hun eigen standpunt, waarbij verschillende betrokkenen van beide kanten die opriepen om geen geweld te gebruiken.