Review: Retten den Wald! Red het bos! Save the forest!

Published by De Heraut on

Review: Retten den Wald! Red het bos! Save the forest!

Review – Anna van Rooijen

In het hart van Nijmegen bevindt zich museum het Valkhof. Voor een hoop van ons zal dit een bekende plek zijn, maar waarschijnlijk eerder door het plein en het park eromheen en niet door het museum zelf. Dit vind ik, als iemand die al bijna 10 jaar in Nijmegen rondloopt, super zonde. Daarom schrijf ik in deze review over dit museum en specifiek over een huidige tentoonstelling: ‘Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest!’.

Het Valkhofmuseum heeft een vrij uitgebreide collectie van archeologie, oude en moderne kunst. Als je goed gaat op oude potten en gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, net zoals ik, ben je dus sowieso al aan het goede adres. Naast die vaste collectie zijn er jaarlijkse allerlei wisseltentoonstellingen te zien, die kunst verbinden aan recente gebeurtenissen en problematiek. 

Een tijdje terug heb ik samen met mijn zus het museum bezocht, specifiek voor de tentoonstelling ‘Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest!’. De naam komt van kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys, die vanaf begin jaren ‘70 al bezig was met vechten voor de natuur. Met zijn oproep om het Düsseldorfse Grafenberger-bos te redden werd hij één van de eerste eco-kunstenaars.

In deze tentoonstelling zien we hoe hedendaagse kunstenaars in zijn voetsporen treden en zich inzetten voor de bedreigde natuur. Sommigen gebruiken kunst om te rouwen om de natuur en hun verdriet en stress over klimaatverandering te uiten. Anderen focussen zich op helen, rituelen en verbondenheid met de natuur. Er zijn ook kunstenaars die aanzetten tot handelen en die met hun kunst maatschappelijke verandering in gang willen zetten. Al deze verschillende boodschappen komen binnen als je door de tentoonstelling heen loopt, door middel van schilderijen, filmpjes, foto’s, geluidsfragmenten en uiteenlopende kunstprojecten.

De tentoonstelling is confronterend, maar prachtig om naar te kijken. Aan de ene kant komt er veel frustratie vanaf en maakte het mij in ieder geval vaak kwaad om de mensen en instanties die klimaatverandering in stand houden, maar aan de andere kant geeft het hoop dat er zo veel mensen zijn die zich verbonden voelen met de aarde en dit probleem tegen willen gaan. De boodschap van alle eco-kunstenaars van ‘Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest!’ is dat wij deel zijn van de natuur en er niet boven staan. Hun kunst zet aan tot actie en het inspireert.

Ik zou deze tentoonstelling een beoordeling van maar liefst 8 van de 10 kamerstoelen geven, omdat het een belangrijk thema omvat, de kunstprojecten erg gevarieerd zijn, de tentoonstelling super mooi is vormgegeven en het je echt aan het denken zet. Ook als deze specifieke tentoonstelling je niet helemaal trekt na dit verhaal, is het museum alsnog sowieso aan te raden. Voor studenten van de Radboud Universiteit is toegang tot het Valkhof Museum namelijk helemaal gratis!

De tentoonstelling is te zien t/m 9 januari 2022. Met de huidige coronamaatregelen is het museum tussen 11:00 en 17:00 open, moet je een coronatoegangsbewijs laten zien én moet je een mondkapje dragen als je je door het museum beweegt, maar wat mij betreft dus nog steeds de moeite waard om een bezoekje te plannen.

 

Categories: Review