Politiek Overzicht

Published by De Heraut on

Politiek Overzicht

Politiek Overzicht – Roshi Flippo

Het is bijna Kerst, maar dat betekent niet dat de politiek stilstaat. Afgelopen week is er weer van alles gebeurd. Hieronder drie belangrijke gebeurtenissen.

 

Formerende partijen bereiken regeerakkoord

271 dagen na de Tweede Kamer verkiezingen is er een akkoord bereikt. De vier partijen die regeerden onder Rutte III (VVD, D66, CDA en CU) gaan samen verder. De partijen hopen voor de kerst het coalitieakkoord publiek  te maken en de grote vraag is natuurlijk: gaat er iets veranderen? Deze vraag is belangrijk, omdat het afgelopen kabinet is afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. Na de verkiezingen gaven verschillende partijen aan niet meer met elkaar te willen regeren en vernieuwing van de bestuurscultuur willen. Echter, na een aantal maanden werd duidelijk dat ze toch gingen proberen om samen verder te regeren. In hoeverre is een fundamentele verandering van cultuur en vernieuwing dan mogelijk? Het regeerakkoord en de verdeling van de ministerposten moet duidelijk maken of een verandering ook echt een kans krijgt.

 

Corona

Vanavond (14 december 2021) is er een nieuwe persconferentie omtrent de coronamaatregelen. Zoals de traditie voorschrijft zijn die maatregelen eerder vandaag gelekt door de ministeries. De verwachting is dat demissionair minister Hugo de Jonge en demissionair minister-president Mark Rutte zullen aankondigen dat de avondlockdown wordt verlengd tot 14 januari 2022. Daarnaast worden de basisscholen vanaf volgende week maandag gesloten. Dat betekent dat de kerstvakantie voor kinderen in basisschoolleeftijd een week eerder begint. Dit in verband met de nieuwe Omikron-variant die veel via kinderen wordt verspreid. De middelbare scholen blijven wel open.

 

Sylvana Simons en Ockje Tellegen

In een vergadering van de commissie Ethiek vraagt Sylvana Simons (BIJ1) aan voorzitter Ockje Tellegen (VVD) of ze Harm Beertema (PVV) wil vragen om te stoppen met opmerkingen te maken buiten de microfoon om. Hierop ontsteekt Tellegen in een minutenlang woedend pleidooi waarin ze zegt dat de opvoeding van haar vier kinderen nog makkelijker is en Simons het woord niet had gekregen en daarom niet had mogen praten. Hierna wordt Tellegen beschuldigd van misogynoir gedrag (haat en minachting gericht op zwarte vrouwen). Simons moest volgens Tellegen ook “dankbaar” zijn dat ze eerder het woord mocht tijdens de vergadering wegens een andere afspraak, zulke verzoeken worden vaker gedaan en ingewilligd. Tellegen haar uitbarsting ziet er naar uit om Simons op “haar plek” te zetten als zwarte vrouw. Simons heeft hierom een klacht ingediend bij het presidium van de Tweede Kamer. Video: https://twitter.com/SylvanaBIJ1/status/1469596549424558080?s=20