Grapperhaus “niet zo slim”

Published by De Heraut on

Een reflectie op de geloofwaardigheid van minister Grapperhaus

Door: Debby Snijders

De horeca is hard getroffen door de coronacrisis. Er moet worden voldaan aan strenge maatregelen, terwijl minister Grapperhaus, medeverantwoordelijk voor deze maatregelen, zich hier zelf niet aan houdt. De meningen van horecamedewerkers hierover zijn verdeeld. 

Nu de horeca haar deuren weer mag openen, mogen ze nog steeds niet hun volledige capaciteit benutten. Ze moeten aan strenge regels voldoen. Tobias van Schooneveld, keukenmedewerker bij La Cubanita Nijmegen, zegt dat deze strikte maatregelen onmogelijk na te leven zijn in de praktijk. Toch leeft de horeca de regels zo goed mogelijk na en proberen zij er samen het beste van te maken, benoemt kok Maikel Tax, die sinds kort werkzaam is bij Why Not Nijmegen. 

Grapperhaus houdt zich niet aan zelfgemaakte regels

Eind augustus werd duidelijk dat de gasten van het huwelijk van Grapperhaus ten tijde van de bruiloft niet de gepaste corona-afstand van elkaar hebben gehouden. Later werd duidelijk dat ook Grapperhaus zelf geen afstand heeft kunnen bewaren van alle gasten. 

"Hij denkt dat hij boven de wet staat"
Tobias van Schooneveld

Horecamedewerkers zijn het er allemaal over eens dat het overtreden van de regels door de minister zelf simpelweg “niet zo slim was”. Toch lopen de meningen van horecamedewerkers uit Nijmegen over het gedrag van Grapperhaus erg uiteen. Waar Teun Roeleven, Vera van Ophoven, Maikel en Fenne Saalmink, de overtredingen van Grapperhaus als menselijk kunnen zien, is Tobias vooral boos. Tobias noemt de acties van Grapperhaus hypocriet; “hij denkt dat hij boven de wet staat”. Daarnaast vindt Tobias het absurd dat Grapperhaus vaak benoemt dat jongeren zich niet aan de regels houden, omdat Grapperhaus nu zelf bewijst dat het volgen van de coronawetten ook voor ouderen lastig blijkt. 

Teun, werkzaam bij Credible vond dat de geloofwaardigheid van Grapperhaus zo sterk was afgenomen, dat hij had moeten aftreden na zijn misstap. Fenne, werknemer bij de Dromaai is milder in deze uitspraak en hoopt vooral dat hij na de volgende verkiezingen niet opnieuw wordt aangesteld als minister. Maikel en Vera, oud medewerkster van de failliet-verklaarde Gelagkamer, spraken positiever over de minister. Zij vonden het geen noodzaak dat hij aftrad.