Hoe overleef ik: de was

Published by De Heraut on

Een kind kan de was doen

Door: Aniek Suurmond

De meeste studenten die op kamers wonen hebben ooit wel eens de was moeten doen. Echter, voor sommigen blijkt deze klus iets moeilijker te zijn dan voor anderen (sorry Fenne). Om je ouders niet op te zadelen met deze vervelende taak, is hier een handleiding zodat je het zelf kan doen. 


Om te beginnen raad ik aan een wasmachine aan te schaffen als je deze niet hebt. Alles met de hand wassen is iets waar niemand graag aan wil beginnen. Stel dat je er een moet kopen, probeer dan een nieuwe te kopen. Deze gaat vaak veel langer mee dan een die je hebt gekocht bij de kringloop. Daarnaast zijn de nieuwe wasmachines vaak zuiniger en dit is weer beter voor het milieu. Mocht je toch geen geld hebben, kan je altijd een wasserette opzoeken óf een studiegenoot lief aankijken. 


Voor een langere levensduur van de wasmachine moet deze elke 2 à 3 maanden gereinigd worden. Doe een reinigingstablet voor wasmachines of een vaatwastablet in de lege trommel en draai een programma op 90 graden of hoger. Daarna is deze vetvrij en kalkvrij en gaat deze dus langer mee. 


Bij de volgende stap, het sorteren van de was, gaan we ervan uit dat je inmiddels een wasmachine hebt kunnen lokaliseren. Het is zeer belangrijk deze stap niet over te slaan of je hebt straks een roze overhemd terwijl je deze toch liever wit hebt. Zorg ervoor dat in ieder geval de donkere, lichte en witte was gescheiden is. Daarnaast moet je erop letten dat de fragiele kledingstukken, bijvoorbeeld zijde of wol, niet bij de rest van de was zitten. Controleer het waslabel als je er niet zeker van bent of deze bij de machinewas mag.  Gebruik een waszak voor kleding die makkelijk stuk zou kunnen gaan of om je sokken bij elkaar te houden.


Nadat alle was gesorteerd is, kan het in de machine. Let erop dat je niet over het maximale gewicht gaat. Als de wasmachine te vol zit, worden je kleren niet goed schoon en in het ergste geval kunnen deze beschadigd worden. Om te testen of er niet te veel was in zit, kan je een vuist bovenop de was doen in de machine. Als dit niet meer mogelijk is, dan is de machine te vol.


De volgende stap is het toevoegen van het wasmiddel. Donkere, bonte en witte was hebben verschillende wasmiddelen. Kijk op de verpakking hoeveel wasmiddel je moet toevoegen. Dit kan je in de trommel doen met een wasbolletje of in het inspoelbakje. Het gebruik van een doseerbol is vooral voor oude wasmachines gunstig, omdat dit achter kan blijven in de afvoer waardoor je wasmiddelverlies zal oplopen. Het andere voordeel van het gebruik van een wasbolletje is dat het wasmiddel direct in de trommel komt waardoor het sneller oplost en dus sneller gaat werken. Veel mensen voegen te veel toe, maar dit is overbodig en je was zal er niet schoner van worden. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat het vuil onvoldoende verwijderd kan worden. Uiteindelijk kan de was hiervan grauwig worden. Als je geen zin hebt om vloeibaar wasmiddel te gebruiken, kan je altijd voor pods kiezen!


Het kiezen van een wasprogramma kan moeilijk zijn, waardoor je geneigd bent hetzelfde programma te gebruiken voor al je was. Als je was zeer vies is, kies dan voor een lang programma. Is de was minder vies en wil je deze simpelweg opfrissen? Kies dan voor een korter programma. Bij het bepalen van de duur van het programma gebruik je dezelfde logica. Koudere wastemperaturen zijn vaak prima te gebruiken om je was op te frissen, maar kies voor 30 of 40 graden als je kleren heel vies zijn. Kijk op het waslabel voor eventuele temperatuur-richtlijnen als je niet zeker bent van je zaak.


Als de was eenmaal klaar is, haal deze dan zo snel mogelijk uit de wasmachine. Doe je dit niet, dan kan je kleding muf gaan ruiken of er kan schimmelvorming plaatsvinden. Je kan het natuurlijk ophangen met het gebruik van een rek of waslijn. Indien je een droger bezit, kijk op het waslabel of deze in de droger mag en op welke temperatuur deze mag draaien. Stop, net zoals de wasmachine, de droger niet te vol. Dit kan zorgen voor kreukels of warmteschade. Nadat deze klaar is moet dit ook zo snel mogelijk uit de droger om kreukels te voorkomen. 


Met het volgen van deze tips verpest je hopelijk in de toekomst niet nog een van je favoriete kledingstukken. Als je toch nog vragen hebt, bel dan een kenner zoals een huisgenoot of een van je ouders. Ik hoop dat je veel plezier zal hebben met het draaien van je volgende was! 🙂


Categories: Vrije Ruimte