Hoe overleef ik: alleen thuiszitten

Published by De Heraut on

Door: Benthe van der Grijp

Sommige mensen zijn erg vertrouwd met alleen thuis zijn en kunnen enorm genieten van een avond zonder sociaal contact. Er zijn evenwel mensen die niet houden van stilzitten en gek worden van een avond alleen doorbrengen. Door de Covid-19 pandemie zijn de meesten behendig geworden in alleen thuiszitten, maar de avondklok kan zelfs de meest ervaren kluizenaar soms te veel worden. Hieronder staan enkele tips voor wat je kan doen op die saaie avonden waarop je uit genetflixt bent.

 

De meeste strategieën om eenzaamheid en verveling tegen te gaan zijn gebaseerd op afleiding, of sociaal contact zoeken op alternatieve manieren. Hier zijn vele activiteiten voor te bedenken: een nieuwe hobby uitproberen, kamer opruimen, een taal leren, videobellen of een beetje scrollen op social media. 

Afleiding zoeken is fijn maar het is niet altijd goed voor je mentale gezondheid. Daarom is mijn eerste tip; doe niks. Probeer tien minuten helemaal niets te doen, gebruik je telefoon vooral niet. Dit kun je doen in de vorm van meditatie maar gewoon ergens zitten en totaal niets uitvoeren is ook goed. 

 

Niks doen is niet genoeg om je hele avond mee te vullen, en zodoende heb ik een aantal suggesties voor activiteiten die niet social media of netflix bevatten.

Veel studenten hebben een grote liefde voor kamerplanten, maar niet iedereen heeft groene vingers. De intratuin biedt voor deze mensen een gratis online kamerplanten cursus aan. Dit is een aanrader voor iedereen die net zoals ik problemen heeft met planten in leven houden. Mocht je geen interesse hebben in planten, is er ook een online cursus hulpverlening van het rode kruis. Een thuiscursus EHBO kost maar 15 euro en is een goede toevoeging aan ieders vaardigheden.

pexels-daria-shevtsova-930004
pexels-julia-volk-5273636

Voor een meer ontspannen avond kun je online een museum bezoeken. Zo kun je vanuit huis genieten van kunstwerken over de hele wereld. Enkele musea die hun collectie online laten zien zijn:


  • Het Rijksmuseum in Amsterdam

  • Het Tokyo Fuji Art Museum

  • Het Uffizi in Florence

  • Het British Museum in Londen

Het thuismuseum laat kunstwerken uit verschillende musea zien en vaak vertellen ze er ook wat over, heel interessant!

 

Als je wel iets leuks wil doen maar niet achter een scherm wil zitten kun je proberen een gerecht te maken dat net buiten jouw keuken vaardigheden ligt. Dit is een leuke uitdaging als je de keuken voor jezelf hebt en als het lukt heb je een lekker resultaat.

De laatste tip voor een minder saaie avond is; schrijf een brief. Deze vorm van communiceren kan helpen tegen eenzaamheid en geeft je de mogelijkheid om je gedachten te ordenen. Het is mogelijk om een brief te sturen naar vrienden maar misschien is het ook leuk om een penpal te zoeken. Een penpal kun je makkelijk vinden, bijvoorbeeld met de site Interpals. 

 

 

Het is niet eenvoudig om elke avond in je eentje door te brengen. Maar bedenk ook dat alleen zijn ook goede kanten heeft, het kan je ook de ruimte bieden voor dingen waar je normaal geen tijd voor had. 

 

Categories: Goed bedoeld