Politiek overzicht

Published by De Heraut on

Politiek Overzicht

Door: Simone Vlug

17 september 2021​

 

De Heraut is terug van weggeweest! Hopelijk heeft iedereen net zoals de redactie een heerlijke zomer achter de rug, en zijn jullie weer ready om interessante, grappige, verdiepende en leuke artikelen van ons te verslinden! Te beginnen met een kort overzicht van de politieke ontwikkelingen in Europa deze week om jullie weer even op te frissen!

 

Hongerstaking voor het klimaat

Bij onze buren in Duitsland zijn jongeren al twee weken in staking voor het klimaat. Hun doel is meer aandacht voor het klimaatmaatregelen in de politiek. De vijf jongeren staken in een zelfgemaakt tentenkamp op het gras achter regeringsgebouwen in Berlijn. De staking vind plaats in de aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen, en dat is geen toeval. De jongeren willen namelijk nog vóór de verkiezingen de Duitse nationale zender halen om live in gesprek te gaan met de huidige lijsttrekkers over klimaatmaatregelen. Onder hen is ook Jacob Heinze, die in Nederland heeft gewerkt en gewoond. Heinze en zijn medestakers zitten nu in de derde week van de staking, en voelen zich zwak, maar zullen niet stoppen voordat ze hun gesprek met de Kanzlerkandidaten hebben gehad. Eén van de kandidaten – Annalena Baerbock van de Groenen – heeft met de jongeren gepraat, maar niet toegezegd aan een televisiegesprek. Tot zover lijkt het er nog niet op dat het gesprek snel zal komen, alhoewel de jongeren een ultimatum hebben gesteld voor 23 september. Als de lijsttrekkers akkoord gaan met het gesprek, zullen de jongeren direct stoppen met hun hongerstaking.

 

Omtzigt back to business

Tweede kamerlid en ex-CDA’er Pieter Omtzigt is na een burnout weer aan het werk. Gisteren maakte hij zijn entree in de Tweede kamer, waar hij naast collega’s ook door fotografen en journalisten werd opgewacht. Als eenmansfractie zal Omtzigt direct na zijn terugkeer weer hard aan het werk moeten. Om de werkdruk onder controle te houden, heeft Omtzigt zich voorgenomen op minder mediaverzoeken in te gaan. Toch liet hij in Nieuwsuur weten wat zijn plannen zijn; hij vind het nu prioriteit dat het evenwicht tussen burger en overheid hersteld moet worden. Omtzigt wil dit realiseren door te focussen op wetgeving, en noemde onder andere een grondwetswijziging. Ook pleit hij voor meer actie vanuit de kamer, en minder wachten op een nieuw kabinet om dit te bewerkstelligen.

 

Von der Leyen is trots!

Afgelopen woensdag vond de State of the Union speech van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen plaats. Jaarlijks spreekt de voorzitter het Europese parlement in Straatsburg toe over de gang van zaken het afgelopen jaar. De toespraak stond dit jaar uiteraard in het thema van corona, en de EU haar doorlopende inspanningen om de pandemie onder controle te krijgen. Het was een kans voor Von der Leyen om terug te blikken op wat we hebben bereikt, en vooruit te blikken op een herstelpan voor de pandemie. De commissie wil investeren in Europese economieën om de onzekerheid die de coronacrisis heeft gecreëerd te boven te komen.