Kerst: Kleinschalige kerst

Proost op een kleine, fijne kerst!

Door: Linda Gebel

Baal jij ook zo dat je zo weinig mensen kunt zien tijdens de feestdagen? Het wordt zeker een ander soort kerst dan normaal. Toch moeten we, om dit vol te kunnen houden, kijken naar de zonnige kant van het verhaal. Daarom zet ik hier wat voordelen op een rijtje van het vieren van een kleinschalige kerst en zal ik wat tips geven om de feestdagen alsnog onvergetelijk leuk te maken.

 

Het belangrijkste voordeel: niks hoeft perfect te zijn! Het eten hoeft niet perfect te worden opgediend, er mag een stofje op de kast te zien zijn en het nieuwe recept dat je zo graag wilde uitproberen hoeft niet eens lekker te zijn! Het huis hoeft er niet uit te zien alsof je in een VT Wonen tijdschrift bent beland. Ook jij hoeft er instaproof uit te zien. De NikkieTutorials video’s over de perfect kerstlook kunnen dus ook worden overgeslagen.

Het is heel frustrerend dat je dit jaar niet bij kunt kletsen met de wat verdere familieleden. Toch zit ook hier voordeel in. Het niet hoeven beantwoorden van irritante en opdringerige vragen van je familie is er een van. Je kent het wel: de zoveelste oom die je altijd vraagt wanneer hij je in de Tweede Kamer zal zien. Wanneer jij hem hebt verteld dat daar je ambities niet liggen, vraagt hij wat je allemaal nog meer kan met de studie. Hierdoor belandt jij weer in een halve quarter-life crisis. Daarna begint je achterneef een betoog te houden over waarom Nederland het districtenstelsel in zou moet voeren. Als die ene vriendin van je oma vervolgens begint over wanneer jij ‘nou eindelijk’ een relatie krijgt, zet je het vervolgens maar op het drinken. Dit jaar kun je gewoon dronken worden zonder je leven te hoeven verantwoorden, en dat noemen we winst! 

Je zult ook niet hoeven doen alsof je alle gespreksstof interessant vindt wanneer de zoveelste 50 plusser in de familie weer begint over hoe het kopen van een elektrische fiets de beste beslissing van hun leven is geweest. Om vervolgens te proberen om te verzinnen hoe je zo snel mogelijk van tafel mag, is een kunst an sich en is een moeilijke skill onder de knie te krijgen. Dus wees blij dat deze dit jaar niet getest hoeft te worden! 

 

De eerste tip, om de feestdagen alsnog onvergetelijk leuk te maken, is om alsnog je kamer/huis van veel ornamenten te voorzien. Ga los bij de kringloop op de kerstversiering en koop extra veel lampjes bij de Action; een kerstboom hoeft niet veel meer dan een tientje te kosten. Maak je huisje/kamer een wonderland en kom zo alsnog een beetje in de kerstsferen.

Houd een (slechte) kerstfilm-marathon met je huisgenoten. Netflix e.d. heeft over de jaren heen genoeg pareltjes gemaakt om er een dag mee te kunnen vullen. Je kunt er zelfs nog een drankspel van maken! Wanneer je iedere keer dat iemand iets heteronormatiefs zegt of wanneer er sprake is van fake feminism een slok neemt, ben je binnen no time dronken! Iedere keer als er een niet bestaand Europees koninkrijk wordt gebruikt om prinsen verliefd te laten worden op overwerkte vrouwen trek je een adtje (je denkt dat dit te specifiek is, maar wacht maar). 

 

Als laatste: doe alsnog een beetje je best. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn en je hoeft jezelf niet een halve burn out in te werken om een geweldige kerst neer te zetten, maar probeer alsnog iets lekkers te koken en om je een beetje leuk aan te kleden. Maak er een (kleine) familiegelegenheid of een huisactiviteit van! Hoe je het ook wendt of keert, het is op 25 december kerst en het blijft een mooie gelegenheid om er iets gezelligs van te maken met de kleine kring waarin je het viert. Zalig kerstfeest!