Kerst: ambitie naar tevredenheid

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

Door: Anna van Rooijen

Het is voor veel van ons aftellen tot de kerstvakantie en dit jaar is dat natuurlijk anders dan anders. De mogelijkheden zijn dit jaar beperkt door corona en dus kunnen we niet naar feestjes, op wintersport, schaatsen of een groot kerstdiner met vrienden of familie organiseren. Dat is natuurlijk ontzettend jammer, maar laten we daar vooral niet mee blijven zitten en laten we dankbaar zijn voor wat we wél hebben.

Naar mijn mening wordt dankbaarheid en tevredenheid namelijk nogal onderschat in onze maatschappij. Vanaf jongs af aan worden dingen als ambitie, streven naar ‘het beste’ zijn of ‘de wereld veranderen’ opgehemeld en gestimuleerd van alle kanten. Op het eerste gezicht is dat natuurlijk niet verkeerd, want ambitie leidt tot succes, toch? En onze generatie heeft de kans om de wereld rond te reizen, alles te weten te komen en écht verandering te maken… dan moeten we die aanpakken!

Nou, wat mij betreft moeten we een hele andere kant op. Want laten we heel eerlijk zijn, we kunnen de hele wereld wel rondvliegen om cultuur te snuiven, maar in de werkelijkheid bezoekt de meerderheid van ons alleen toeristische attracties en zou je meer hebben geleerd over de cultuur als je een boek had gelezen op je eigen bank. En we streven met z’n allen naar de hoogste posities, maar uiteindelijk komen er maar een paar aan de top terecht en klaagt de rest elke maandag dat ze ambtenaar zijn geworden. De realiteit is dat we toegang hebben tot ontzettend veel informatie en dat we zodanig veel kansen en keuzes hebben, dat we van gekkigheid niet meer weten wat we moeten doen. Burn-outs en mentale problemen worden steeds gewoner bij jongeren, en ik durf dat verband wel te leggen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben blij dat we vrijheid hebben om te doen wat we willen en dat we ons kunnen ontwikkelen, en ik ben me er bewust van dat ‘je moet maar dankbaar zijn met wat je hebt’ ook ouderwets en belerend kan klinken. Maar soms kan tevreden zijn met wat je hebt zoveel meer geluk brengen dan blijven zoeken naar de beste optie.

Ook de kerstreclames gaan vaak over groots uitpakken en enorme gebaren. Maar mijn advies voor dit jaareinde is als volgt. Hoop bij oudjaar niet op de staatsloterij jackpot, maar op dat je geliefden gezond mogen blijven in 2021. Zit niet te balen dat je dit jaar niet op wintersport kan, maar maak een mooie wandeling in de stad of in het dorp waar je woont en tel hoeveel mensen een kerstboom hebben staan. Loop niet te stressen om grote cadeaus of enorme acties om de wereld te redden, maar begin eens met een kaartje naar je familie, mensen die je al heel lang niet gezien hebt of iemand waarvan je weet dat ze alleen zitten deze kerst.

Heb deze feestdagen ambitie naar tevredenheid. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben optimaal gelukkig als ik deze kerstvakantie met een kopje chocomelk de Top2000 kan luisteren bij mijn ouders thuis.

Als ik jullie niet meer zie bij ismus, wens ik jullie alvast een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar.