Goed bedoeld: Coral Restoration Foundation

Published by De Heraut on

Barely Finding Nemo

Door: Fenne Saalmink

Het zal weinig mensen zijn ontgaan, maar het klimaat op onze aarde verandert. Of dit nu gebeurt door toedoen van de mens of dat dit een natuurlijk proces is, kan volgens sommigen worden betwist, maar om een aantal feiten kan niet worden heen gedraaid. Een van de effecten die klimaatverandering met zich meebrengt is de opwarming van de aarde. In de periode 2006-2015 was de gemiddelde temperatuur 0,87 °C hoger dan van 1850 tot 1900. Het stijgen van deze temperatuur begon halverwege de 20e eeuw en klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de stijging voornamelijk wordt veroorzaakt door de hoge concentratie broeikasgassen in atmosfeer. Deze enorme toename van broeikasgassen is het gevolg van een immense bevolkingsgroei en de daarmee gepaarde toenames in het gebruik van fossiele brandstoffen maar ook het ontbossen en uitbreiden van de industriële sector. 

 

Alhoewel er nog altijd veel scepsis bestaat over de mate van menselijke schuld in de stijging van de temperatuur op deze aarde, groeit er op zowel politiek als publiek vlak een besef dat de mens toch het probleem dient op te lossen of in te dammen. Vanuit dit gevoel ontstaan er dus ook heel veel organisaties/goede doelen/bewegingen die hun steentje willen bijdragen in het terugdringen van sommige van de gevolgen die de opwarming van de aarde teweegbrengt. 

 

Een van deze gevolgen is het opwarmen van het zeewater. De temperatuur van het water is de afgelopen periode met 2°C gestegen, niet gek aangezien de oceanen het grootste deel van het aardoppervlak beslaan. Het lijkt mee te vallen, maar helaas blijkt dit niet zo te zijn. In de oceaan bestaan volledige ecosystemen die zich slechts in bepaalde omstandigheden kunnen onderhouden. Als een van de factoren in het ecosysteem verandert, zoals een stijging van de temperatuur dan heeft dit catastrofale gevolgen. Deze ecosystemen zijn koraalriffen waar duizenden diersoorten leven die voor hun overleving allemaal afhankelijk zijn van deze rotsachtige onderwaterwerelden. Op koraalriffen leeft ongeveer een derde van alle zoutwaterdieren terwijl koraalriffen zelf maar 0,02% van de zeebodem beslaan. Daarnaast zijn ook veel mensen afhankelijk van het leven op koraalriffen door er te vissen voor persoonlijk of commercieel gebruik. Het was daarom een kleine ramp toen in de jaren ‘90 een deel van de koraalriffen verbleekte. 

 

In 1997-98 verbleekte een groot deel van de koraalriffen door het El Niño verschijnsel. Dit verschijnsel is het onregelmatig voorkomen van een stijging in de temperatuur van zeewater. El Niño kwam ook voor van 2014 tot 2017 en heeft in deze periode 70% van alle koraalriffen verwoest. De verbleking van koraalriffen lijkt in eerste opzicht moois en bijna surreeëls met zich mee te brengen. De kleurrijke koraalriffen kleuren namelijk een bijna lichtgevend wit, maar dit is juist verschrikkelijk. Het betekent dat de symbiotische algen, die op de koraalskeletten leven, afsterven. Het koraal krijgt juist zijn kleur van deze algen. De algen overleven door photosynthese en de stoffen die hierdoor geproduceerd worden, houden op hun beurt weer het koraal in leven. Dit is een ietwat uitgebreid en gecompliceerd verhaal. 

 

Wat de Coral Restoration Foundation (CRF) doet om de gevolgen die de verbleking van koraalriffen hebben te bestrijden is het stichten van nieuwe riffen op plekken die wellicht niet door een verschijnsel als El Niño zo hard worden getroffen. De CRF is gebaseerd in Florida en bouwt gehele nieuwe riffen op de Florida Keys. In de kraamkamer worden koralen die net zijn ontstaan onderhouden en deze worden vervolgens in de zee op metalen frames bevestigd om daarna zich verder te ontwikkelen tot volwaardig ecosysteem. Uiteraard duurt dit een tijd en het project van de CRF is nog niet heel oud, maar de resultaten bieden goede hoop voor de toekomst. Ook zet de CRF gezonde koralen uit bij verbleekte stukken om op deze manier het natuurlijke proces van herstel op gang te brengen. Naast de onderwater bezigheden van de CRF, houden ze zich ook bezig met het onderwijzen van schoolklassen over het belang van de oceanen en koraalriffen voor de aarde en de mensheid. Inmiddels heeft de CRF over de hele wereld teams zitten die zich bezighouden met documenteren, onderhouden en herstellen van koraalriffen. Dus mocht je nu denken: deze organisatie doet goed werk en koraalriffen zijn inderdaad erg belangrijk bezoek dan hun website: https://www.coralrestoration.org/! Mocht je meer willen weten over koraalriffen en de verbleking hiervan kijk dan de documentaire Chasing Coral op Netflix, tof en educatief! 

Categories: Goed bedoeld