Recept: restjesratatouille

Published by De Heraut on

Restjes Ratatouille

Door: Sara Kok

Dit is een heel makkelijk gerecht om te maken met de restjes groenten die je nog hebt liggen in je keuken, zo’n halve courgette, een paar aardappels die je nog hebt (want welke student heeft nou een zak van 1 kilo nodig?), een aubergine, wat dan ook eigenlijk. Het is ook echt op geen enkele manier een authentieke ratatouille volgens mij, het is gewoon iets wat ik heb bedacht en lijkt op de ratatouille uit de disney hit klassieker en musical to be: ratatouille. 

Ingrediënten: 

  • Restjesgroenten, ik gebruik vaak courgette, aubergine, soms paprika, aardappel (Zoet of niet, ui, wat er ook maar bijna over datum is. Ik zou zorgen dat je 4 verschillende soorten hebt.)
  • Een blik tomatenblokjes (of tomaten die je nog hebt in stukjes gesneden, stuk of 4)
  • Een blik witte bonen, uitgelekt
  • Twee teentjes knoflook (meer of minder kan ook)
  • Een ui (het liefst wit, maar rood kan ook hoor)
  • Verse kruiden (ik ben persoonlijk enorm fan van rozemarijn, soms ook tijm, maar salie of zo kan ook, wat je lekker vindt)
  • Zout
  • Peper (optioneel, hot take: ik hou niet van zwarte peper)
  • Olijfolie
  • Evt boter (ik gebruik vegan)

Methode: 

  1. Snipper de ui en snij de knoflook klein.
  2. Aan de hand van hoeveel vet je erin wilt, doe olijfolie en evt. boter in een medium grote pan, gewoon waar je saus in kan maken (niet alleen boter want dat gaat aanbranden en vind het persoonlijk vrij cursed) en verhit het op medium hoog vuur. 
  3. Doe een paar takjes van je verse kruiden in de pan en bak even, totdat het lekker ruikt.
  4. Na een tijdje, gooi eerst de ui en dan de knoflook erin (knoflook brandt snel aan dus dat moet je niet alleen doen).
  5. Fruit dit allemaal totdat de ui een beetje doorzichtig wordt en er goed uitziet, gooi dan de uitgelekte witte bonen erbij.
  6. Zout!!! Ik vind witte bonen soms best cursed maar met genoeg vet, zout en kruiden wordt het echt wel lekker. 
  7. Na een minuut of 5, plet de bonen een beetje en gooi je blik tomaten erbij.
  8. Mix alles en season to taste – hangt van je tomaten af, maar soms gooi ik er een beetje suiker bij om die zure smaak een beetje weg te krijgen. Basically, maak het zoals jij het lekker vindt.
  9. Laat een tijdje sudderen op laag vuur en snijd ondertussen de rest van je groenten in dunne plakjes (side note: als je aardappel gebruikt kookt dat een stuk langzamer dan de rest, dus je kunt die alvast een beetje koken zodat het wat zachter is, of die in super dunne plakjes snijden en de rest wat dikker zodat het sneller gaat). 
  10. Als de saus klaar is, vis de takjes kruiden eruit en doe het op de bodem van een ovenschaal en maak met de plakjes groenten een mooi patroon (dus gewoon zoals het er in ratatouille uit ziet). Als je groenten over hebt die niet meer passen, bewaar het en maak er de volgende dag soep mee! 
  11. Gooi nog wat olijfolie en zout over je ovenschotel, eventueel wat boter voor die echte salt fat acid heat experience en doe het in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  12. Nu over hoe lang het in de oven moet – ik heb echt geen idee. Ik heb een combimagnetron die tegelijkertijd het niet warm genoeg krijgt en aanbrandt dus ik hou het meestal maar een beetje in de gaten, ik zou sowieso 20 minuten zeggen, maar ik ga meestal wel voor 45 of zo. Het is in principe gewoon goed als de groenten er gaar uitzien.  

Oké life hack: Ik heb dit dus ook wel eens in de pan gemaakt. Ik zou de saus dan een beetje vochtiger (ew) maken en in een grote koekenpan/wok met een hoge rand doen, waar je een deksel voor hebt, zodat de groenten gaar kunnen stomen. Ik zou dan wel absoluut geen aardappel erin doen want dat gaat echt niet gaar worden, maar aubergine, courgette, paprika lukt wel. Je doet in principe hetzelfde, zet de groenten in de pan op de saus en laat het op laag vuur stomen. Je moet wel een beetje je verlies pakken dat er misschien wel een deel aanbrandt maar het werkt voor de mensen onder ons zonder oven. 

Nou is dit gerecht natuurlijk an sich best vullend, maar misschien wel een beetje saai om zonder iets anders te eten, ik maak er meestal rijst bij waar ik ook een recept voor heb natuurlijk!

Ingrediënten:

  • Rijst, ik zou aanhouden een halve cup per persoon, maar kan ook minder (lange korrel)
  • Verse kruiden (gewoon dezelfde als bij de ‘ratatouille’)
  • Een halve ui
  • Een teentje knoflook of twee
  • Groentebouillon (ik vind de verhouding bij dit gerecht altijd lastig, ik zou meestal gaan voor een verhouding 1:1,5 voor de rijst en vocht)
  • Olijfolie
  • Je kunt hier natuurlijk nog van allemaal dingen aan toevoegen, andere kruiden, meer kruiden, geen bouillon, etc. 

Methode: 

  1. Was je rijst goed en laat goed uitlekken.
  2. Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  3. Verwarm een pan waar je een deksel voor hebt, het liefst met een wat dikkere bodem, met olie erin.
  4. Gooi de verse kruiden in de pan.
  5. Als die een beetje fragrant zijn, gooi de ui en knoflook erbij. 
  6. Als de ui en knoflook goed zijn, gooi de uitgelekte rijst erbij en bak het een beetje, maar niet zodat de rijst echt te veel van kleur verandert.
  7. Gooi de groentebouillon bij de rijst, mix goed en breng aan de kook met de deksel erop. 
  8. Als de rijst kookt, zet het vuur super laag, roer eventjes en doe de deksel er snel weer op. 
  9. Als het goed is, is de rijst na 20 minuten klaar, maar je moet even in de gaten houden, soms is er meer vocht nodig en moet je dat even toevoegen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat er niet te veel stoom ontsnapt dus je moet even snel checken.
  10. Serveer je rijst! 

 

Categories: Recept