Recept: Lahmacun

Published by De Heraut on

Lahmacun

Door: Maaike Vink

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we al maanden binnen zitten. Waar vroeger bijna iedere student toch wel wekelijkse ‘s avonds even in de stad was te vinden, al was het maar voor een biertje met de jas aan, moeten we nu onze klokjes thuis op de bank drinken. Een bijbehorend gevolg is dat we ook niet meer met een redelijk aangeschoten hoofd op de terugweg van de kroeg een stop kunnen maken bij de Turkse bakker voor een maaltijd die een beetje van de alcohol zou kunnen absorberen. Vandaar dat ik met jullie het recept van ‘’de turkse kok’’ deel om zelf alvast een lahmacun voor te kunnen bereiden, die je ‘s nachts dan alleen nog even hoeft op te warmen.


6 personen, 90 minuten

Ingrediënten deeg:

  • 500 gram bloem
  • 25 gram (halve eetlepel) margarine
  • 20 gram (half blokje) verse gist
  • 2 theelepels zout
  • 150 ml warm water
  • 150 ml melk
  • 1 theelepel suiker

Ingrediënten vulling:

  • 100 gram gehakt (traditioneel wordt hiervoor lamsgehakt gebruikt, maar half-om-half zou ook kunnen. Voor de vegetariërs onder ons, ‘rauw’ vegetarisch gehakt kan ook worden gebruikt.)
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • Half bosje peterselie
  • 2 paprika’s
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 110 ml water
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels rode peper
  • Toppings naar keuze (Bv; tomaat, sla, knoflooksaus, komkommer, ui)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui, paprika, peterselie en tomaat in kleine stukjes. Doe dit in de blender.
  2. Voeg het mengsel van groente toe aan het gehakt.
  3. Voeg hierbij ook de tomatenpuree en de zonnebloemolie toe.
  4. Strooi het zout en rode peper over het gehakt heen.
  5. Giet het water bij het gehakt in de kom.
  6. Meng alles in de kom met elkaar door te kneden.
  7. Doe het meel, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een andere kom.
  8. Meng alle ingrediënten door te kneden totdat het deeg een mooie ronde vorm heeft gekregen.
  9. Bedek het deeg (met een zak of doekje) en laat het rijzen voor 30 minuten.
  10. Neem bolletjes deeg en rol deze uit met een deegroller.
  11. Smeer wat van het gehakt over het deeg heen.
  12. Laat de Lahmacun in een pizzapan of grill klaar worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Als je geen van deze hebt, hoor je de pizza in een voorverwarmde (elektrische) oven op 220 graden te leggen. De pizza is klaar wanneer de onderkant en zijkanten gaar zijn.
  13. Vul met toppings naar keuze en rol op.

 

Eet smakelijk!

Categories: Recept