Kamala Harris

Published by De Heraut on

Survival of the Fittest - Kamala Harris

Door: Fenne Saalmink – 25 november 2021 – 4/5 mantelpakjes

In Survival of the fittest beoordeelt De Heraut outfits van verschillende politieke figuren. Per persoon worden door de redactie een aantal looks gruwelijk gejureerd, waarbij geen gewaagde combinatie onopgemerkt gaat en geen blunder ongezien blijft. Vandaag nemen we een duikje in de kledingkast van Kamala Harris.

Kamala Harris is inmiddels niet meer weg te denken uit het Witte Huis en naast het analyseren van al haar politieke besluiten is er deze keer gekozen voor wat anders: een korte bespreking van de kleding die de vicepresident van de VS draagt. Te beginnen bij de standaard look die Harris van dag tot dag uit haar kast tovert: de pantsuit.

Hand in hand gaan Kamala Harris’ outfits met de fashion van Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Pantsuits kennen hun formele introductie in de jaren ‘60 met Yves Saint-Laurent en zijn Le Smoking maar kennen al een langer, tumultueus verleden. Broeken voor vrouwen werden lange tijd als te mannelijk ervaren en in combinatie met een bijpassende jas of colbert vond men dat de vrouw zich simpelweg teveel als man zou verkleden. Tot 1993 werd het vrouwen dan ook verboden om een broek aan te hebben op de Senaatsvloer, maar hier bestond in dit jaar weerstand tegen waarna de regel werd afgeschaft. Het is dus zeker wel een statement dat Kamala Harris ervoor kiest een broekpak aan te trekken. Naast de professionaliteit die hier vanaf straalt is het ook een stil protest tegen patriarchale kledingvoorschriften.

Een tweede outfit die de moeite waard is te bespreken is de monochrome paarse look die Harris omhulde tijdens de inauguratie in januari. Ze droeg een lange paarse jas met daaronder een jurk in dezelfde kleur. De outfit kwam van een zwarte up-and-coming designer Christopher John Rogers, wat op zichzelf in de conservatieve VS een hele boodschap is. Daarnaast kon haar outfit in een reeks van looks worden geplaatst die allemaal hetzelfde statement wilde maken. Jill Biden, Hillary Clinton en Michelle Obama droegen tijdens de festiviteiten rond de inauguratie ook allemaal de kleur paars. Van oudsher wordt de kleur paars als verzoenend ervaren, daar het een combinatie van rood en blauw is in het kleurenpalet. Dit symboliseert mooi de verbinding die Biden en Harris willen aanbrengen in de o zo verdeelde VS. Daarnaast wordt de kleur paars met kalmte, rust en vrede geassocieerd, iets wat nogmaals duidt op dit willen aanbrengen in de gepolariseerde samenleving waar de Amerikanen momenteel in leven. Leuk feitje: koningshuizen droegen vroeger kronen met paars fluweel omdat dit de duurste stof en kleur was die in die tijd te verkrijgen was. Vandaar dat tot vandaag te dag bij paars ook aan koninklijkheid wordt gedacht. Daarnaast wordt paars ook in verband gebracht met de emancipatiebeweging voor vrouwen. Deze laatste twee redenen duiden daarom om het historische moment dat een vrouw tot VP is verkozen en dus nu deze titel mag gaan bekleden in het Witte Huis.

De outfits van Kamala Harris zijn dus alles behalve willekeurig en krijgen van ons 4 van de 5 mantelpakjes. We hopen dat de lezer bij het volgende beeld van Harris even stilstaat bij haar kledingkeuze vanuit politiek perspectief!