Survival of the Fittest – Kabinet Rutte IV

Published by De Heraut on

Survival of the Fittest - Rutte IV

Survival of the Fittest – Rutte IV

Door: Karlijn Verbaan

In ‘survival of the fittest’ beoordeelt de Heraut outfits van verschillende politici. Nu het kabinet Rutte IV al weer een paar weken beëdigd is, is het tijd om naar de outfits van de nieuwe ministers en staatssecretarissen te kijken. Een eerste indruk kan veel zeggen, dus de bekende foto op de trappen moet even goed geanalyseerd worden. Wie heeft zichzelf goed op de kaart gezet en wie sloeg de plank mis?

Allereerst de opvallendste verschijning van de foto: Karien van Gennep, minister sociale zaken en werkgelegenheid in een knalroze jurk. Een dappere keuze, maar misschien niet de beste. Al is het maar omdat de vrolijke kleur niet echt gepast is voor de stand van sociale zaken. Aan de andere kant is een beetje kleur in het leven nooit verkeerd. De jurk zelf is een beetje vormloos, maar goed: ze valt wel op, en toont hierbij wel durf, wat weer hoop geeft voor de komende vier jaar. 3 van de 5 sterren voor de bijzondere keuze. 

Dan Wopke Hoekstra: een oude bekende, maar nu minister van buitenlandse zaken. Deze keer geen casual Superdry-shirt, maar een donkerblauw pak en een rode das. Deze look doet een beetje aan Trump denken, die vaak precies hetzelfde aanheeft. Misschien wil Wopke macht uitstralen, en laten zien dat hij het dit kabinet, wel allemaal onder controle heeft. Hij staat wel gewichtig op de foto, met een zelfverzekerde indruk. Zou de rode das daarbij helpen? 3,5 van de 5 sterren.

Wie ook opviel, was Hugo de Jonge, die we natuurlijk allemaal kennen als ‘corona-minister’, maar zijn handen nu mag branden aan de volgende crisis, namelijk volkshuisvesting. Normaal viel Hugo op vanwege zijn gekleurde en vrolijke schoenen, maar op deze foto zijn z’n schoenen uitzonderlijk saai. Is hij op de serieuze toer gegaan, en wil hij aangeven dat hij zijn volgende taak met meer beleid gaat aanpakken? Of wil hij de aandacht niet op zichzelf vestigen in deze foto, in de hoop dat mensen hem een beetje vergeten en hij een nieuwe start kan maken? In ieder geval, valt toch een beetje tegen Hugo! 1,5 van de 5 sterren. 

Over het algemeen valt op dat er weinig (felle) kleuren of patronen te zien zijn, op een uitzondering na: vooral donkergroen, donkerblauw en zwart zijn overheersende kleuren. Dit tekent de zware taak dat dit kabinet heeft: het vertrouwen van burgers terugwinnen. Daar hoort weinig vrolijkheid bij, wat af te lezen is aan de foto, maar er is wel over nagedacht.. De algemene score van het nieuwe kabinet worden toch een mooie 3 van de 5 sterren, maar volgende keer hopen we wat meer kleur te zien, wat met het idee dat we weer een vrolijkere tijd tegemoet gaan.