Review – Drive to Survive

Published by De Heraut on

Hoe Drive to Survive de weg naar mijn hart vond

Review – Drive to Survive – Aniek Suurmond

Sinds de serie Drive to Survive op netflix kwam, zijn meer mensen fan geworden van de Formule 1. De documentaire serie geeft een kijkje in de normaal zo gesloten wereld van het racen. De serie laat niet alleen alle ins en outs van de sport zien, maar ook die van het leven van de coureurs en andere betrokkenen.

Voor de mensen die niet bekend zijn met Formule 1 volgt hier een korte samenvatting. Het eerste wereldkampioenschap van Formule 1 vond plaats in 1950. Elk jaar nemen 10 teams deel die elk bestaan uit twee coureurs met auto’s die snelheden behalen van 300 km/h en hoger. Het doel is om het eerste over de finishlijn te komen. Wie dat lukt bij de meeste grands prix staat aan het einde van het seizoen bovenaan en wordt daarmee wereldkampioen. De winst is tweedelig: die voor de coureurs en die voor de constructeurs (teams).

In de serie krijg je steeds meer te weten over de verschillende teams, de mensen die werken binnen Formule, hoe racen werkt, etc. Het laat het belang van geld zien; de grote teams zullen altijd bestaan, want zij maken goede auto’s en winnen, waardoor ze niet alleen prijzengeld, maar ook sponsoren binnenhalen. Aan de andere kant zie je de kleinere teams die moeite hebben met bestaan zoals Williams en Haas. Ook de relaties tussen de verschillende coureurs komen aan bod, en hoe deze veranderen als ze overstappen naar een ander team.

Mijn zus heeft me sterk aangeraden om deze serie te kijken en achteraf ben ik blij dat het haar gelukt is om mij te overtuigen. Pas op, cliché: De serie heeft me laten lachen en laten huilen. Alhoewel dat laatste denk ik meer zegt over mij. De 2019 Grand Prix in Brazilië was bijvoorbeeld een rollercoaster door het incident tussen Hamilton (Mercedes) en Albon (Red Bull) waardoor geen van beiden op het podium belandde.

Niemand die mij kent zou het verwachten, maar ook ik ben dus ondertussen voor de TV te vinden tijdens raceweekenden. Ik kijk zelden naar sportwedstrijden en auto’s vond ik al helemaal niet interessant. Overigens is de enige andere sport die ik kijk darten, dus ik weet ook niet hoeveel dat over mij zegt. Ik kan niet precies uitleggen hoe het gebeurd is, maar Drive to Survive is een serie die me overgehaald heeft fan te worden van F1.

Toch is niet iedereen fan van de serie, met name omdat het geen eerlijk beeld van de sport zou geven. De serie zet de Formule 1 neer als een zeer spectaculaire sport, terwijl dit volgens sommigen niet het geval is. Daarnaast zouden kwalificaties niet eerlijk in beeld komen en het belang van wintertests te hoog ingeschat worden. Dat de F1 zo spannend mogelijk gemaakt wordt door Netflix, is in mijn mening niet vreemd, dat is de verwachting bij de kijkers. Dit is een realityserie vol drama, dus onnauwkeurigheden zijn te verwachten. Het klopt dat niet alles zo spectaculair is als het gemaakt wordt, maar soms is dat wel het geval. Onrealistische verwachtingen heeft het bij mij in ieder geval niet achter gelaten. Het belangrijkste is volgens mij dat het een leek opstapje kan geven naar de sport.

 

Het is mij deze week gelukt binnen een iets te korte tijd het derde seizoen af te ronden en kon daarom afgelopen zondag gelijk gaan kijken naar de (zeer chaotische) race. Het bevatte tot twee keer toe een herstart, safety cars (zowel op de baan als virtueel) en straffen. Uiteindelijk won Hamilton, waardoor Hamilton en Verstappen gelijk staan. De laatste GP van het jaar in Abu Dhabi belooft dus zeer spannend te worden.Helaas is er in Nijmegen er geen studentensportvereniging die je naar deelname aan Formule 1 kan helpen. Echter, als je van snelheid houdt, kan je wel terecht bij Planet Awesome om te karten. Op deze manier kan je toch een beetje het gevoel dat F1-coureurs hebben, najagen.

Categories: Review