Kabinet-Rutte IV, wat is er nieuw?

Published by De Heraut on

Kabinet-Rutte IV, wat is er nieuw?

Simone Vlug

Begin deze week is het nieuwe kabinet bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie beedigd. Wat is er nieuw en wat is er hetzelfde gebleven in vergelijking met het vorige kabinet?

 

Nieuwe toevoegingen

Het huidige kabinet heeft 20 ministers, waaronder de 4 nieuwe posten minister voor Klimaat en Energie, minister voor Natuur en Stikstof, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, waarmee het aantal kabinetsposten steeg tot maar liefst 29. Een ander nieuwigheidje was de de eerste online beëdiging. Deze vond plaats via een videoverbinding met minister van Financiën Sigrid Kaag vanwege huisisolatie.

 

Records

Het eerste record wat dit kabinet brak was onmogelijk te missen. Namelijk, de duur van de formatie, waar uiteindelijk 299 over heen gingen. Een groot contrast met de snelste kabinetsformatie, het Kabinet-Balkenende III wat slechts acht dagen duurde.

Voor het eerste zijn evenveel vrouwen als mannen minister, waarmee het recordaantal voor vrouwen in de ploeg is gebroken. De verhouding tussen vrouwen en mannen in het gehele kabinet is 48 op 100.

 

Continuiteiten

Voor de hand liggend maar niet onbelangrijk is dat het kabinet natuurlijk uit dezelfde vier partijen bestaat als de vorige keer. Hun gezamenlijke zetelaantal is vrijwel hetzelfde, het verschil met het zetelaantal van Kabinet-Rutte III is precies één zetel door een stijging van 76 naar 77. Oude bekenden die we terugzien als ministers zijn Karien van Gennip en Hanke Bruins Slot, die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse zaken worden, beide van het CDA.

 

Verdeling

De verdeling van posten in vergelijking met het vorige kabinet ziet er als volgt uit. De VVD leverde weer de meeste ministers, met een totaal van acht, wat ook nog eens 2 minister meer is dan Kabinet-Rutte III. Ook leverde de VVD drie staatssecretarissen.

D66 levert nu zes ministers en drie staatssecretarissen, wat er vorige keer vier en twee waren. Ook de CDA leverde in Kabinet-Rutte III vier minister en twee staatssecretarissen, wat hetzelfde is gebleven in deze samenstelling, net zoals de ChristenUnie die zowel in III als IV twee ministers en één staatssecretaris levert.

Veel nieuwe ontwikkelingen dus, waaronder zeker ook positieve. Het is echter niet te ontkennen dat het nieuwe kabinet toch veel lijkt op het vorige. Wat dat voor Nederland zal beteken moet nog blijken.

 

Categories: Uncategorized