Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Published by De Heraut on

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Door: Storm Stekelenburg

Nieuwe week, nieuwe peilingen. VVD zoals gewoonlijk weer eens aan de top. Partijen met een schandaal krimpen en links is nog steeds niet bereid tot samenwerking. Dit is ook niet het gekke dit is net zo voorspelbaar als de kaas en zwetende worst op de borrelplankjes bij de kringverjaardag van Tante Jet. Wat wel opvalt is de hoeveelheid partijen die er op komen te staan. De peiling van 26 april 2022 van Ipsos en EenVandaag voorspellen al zo’n 17 partijen in de Tweede Kamer. Door het aantal partijen komt er steeds meer interesse in een kiesdrempel en geluiden tegen de ‘versplintering’, maar is die zogenaamde versplintering wel iets om zorgen over te maken?

Tijd voor een verbouwing
Laten we beginnen met het punt over de verscheidenheid aan partijen. Als we 150 zetels gelijkmatig moeten verdelen over al die 17 partijen krijgt elke partij een aardige 8 of 9 zetels. Wat wel leuk is, is dat dit niet gaat gebeuren, de Tweede Kamer is niet een taart waar je zo veel mogelijk mensen even tevreden mee wilt krijgen. Politiek is nou eenmaal ongelijk verdeeld. Deze hoeveelheid aan partijen tonen misschien juist aan dat er een uitbreiding moet komen van het huidige systeem. Nederland heeft nou eenmaal meer dan 150 meningen, met 17 fracties zou er misschien juist baat bij komen voor uitbouw van de Tweede Kamer en er meer zetels bij te zetten. Door het vergroten van de Tweede Kamer wordt de kiesdrempel lager en opent het de democratie. Als je eigen woning te klein is voor de hoeveelheid mensen, verhuis je of ga je verbouwen. Misschien moet de Tweede Kamer dat ook maar eens doen. Zoals Daniel Koerhuis zou zeggen: “Uitbouwen, uitbouwen, uitbouwen!”

Van minder meer maken
“Je kan nu onmogelijk een meerderheid te krijgen”, is een van de gemiddelde zorgen over versplintering. Ja het is lastig om met zo veel verspreide zetels een meerderheid te krijgen, maar is dat wel nodig? Er zijn vijf landen met een minderheidskabinet: Bulgarije, Spanje, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Nederland kan de volgende zesde worden. Als we deze landen volgen komen we in een politiek landschap waar er minder dichtgetimmerde plannen zijn, er consensus gezocht moet worden en meerdere belangen dan de grootste partijen worden afgewogen. Debatten in de Den Haag krijgen weer nut: het uitwisselen van ideeën om tot beslissingen te komen. De filmpjes van partijen zullen meer inhouden en worden inhoudelijker. In Hilversum staan de studio’s voor een foute soap en niet in de Tweede Kamer, laten we dat ook even zo houden.

De laatste drempel
De kiesdrempel is het laatste punt. Alhoewel dit praktische uitwerkingen kan hebben zorgt dit voor juist meer oproer onder de benadeelde bevolking. Als je hem op 5 zetels zet is de groep mensen boos die op een partij stemmen die 4 zetels zouden moeten hebben. Dat is toch weer zo’n 3% van het electoraat dat je aan de kant schuift. Zo verliezen mensen hun vertrouwen in de politiek. Het bevordert de gevestigde partijen en democratische vernieuwingen met partijen die het stof uit de Kamer willen halen komen er minder snel doorheen. De democratie wordt dan net als Monopoly: iedereen wil met dezelfde 3 stukken spelen terwijl het zoveel meer te bieden heeft.