Politiek overzicht

Published by De Heraut on

Politiek overzicht

Zich op glad ijs begeven – Fenne Saalmink

Bij dezen een kort overzicht van politieke gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Met de oranje koorts die door het land trekt nu de Olympische Winterspelen in Peking van start zijn gegaan zal je bijna vergeten dat er in binnen- en buitenland het nodige zich afspeelt op politiek gebied. Daarom heb ik een aantal politieke gebeurtenissen eruit gepikt voor een korte belichting.

Van Dijk (PvdA) opgestapt na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

Op 8 februari stapt PvdA kamerlid Gijs van Dijk op vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij zou meerdere vrouwen tegen hun wil hebben omarmd en gezoend. In een verklaring zegt van Dijk dat hij hoopt niemand met zijn acties te hebben pijn gedaan. Meerdere partijgenoten komen met klachten aan het adres van Van Dijk, waarbij een van hen meerdere malen is betast en dit ook meerdere malen heeft gemeld. Deze meldingen zijn ongegrond verklaard en weggewoven en het vrouwelijk lid van de partij is zelfs geroyeerd. Met de steun van andere vrouwen en bewijs van de aantijgingen heeft Van Dijk besloten dat nu er een onafhankelijk onderzoek is ingesteld hij zijn politieke functie neerlegt.

Wetsvoorstel over de bedenktermijn abortus aangenomen

Op 10 februari werd in de Tweede Kamer de initiatiefwet tegen de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus aangenomen. De regeringspartijen waren erg verdeeld over het wetsvoorstel en bestempelde daarom het onderwerp als ‘vrije kwestie’, waarbij kamerleden vrij zijn om los van de filosofie van de partij een stem uit te brengen. De initiatiefwet werd ingediend door D66, PvdA, GroenLinks en de VVD en er stemde in totaal 101 kamerleden voor het initiatief dat nu voor toetsing bij de Eerste Kamer ligt. Op dit moment is het verplicht om na het eerste gesprek met de huisarts of arts van de abortuskliniek vijf dagen na te denken over de keuze voor abortus. De gedachte hierbij is dat het besluit weloverwogen en ongedwongen wordt gemaakt en dat zowel arts als patiënt hiervan overtuigd zijn. Het dient ook als middel om het ongeboren leven tegen overhaaste besluiten te beschermen. De kamerleden die voor de wet stemde spreken van betutteling wanneer de bedenktijd blijft bestaan. Ook met het wegvallen van de verplichte bedenktermijn zal de procedure nog steeds zorgvuldig gevolgd worden. Bovendien zal de arts, maar ook de zwangere persoon nog altijd achter het besluit moeten staan om te aborteren. Voor deze beslissing maken vijf dagen dan nog weinig uit.

Gündogan geschorst na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

Op 13 februari wordt Volt kamerlid Nilüfer Gündogan geschorst door haar fractie vanwege beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hierbij laat Volt weten niets over de schorsing verder bekend te maken zolang er een extern onderzoek loopt. De schorsing vond plaats zodat het onderzoek kan worden gedaan waarbij de betrokkenen in een veilige sfeer hun verhaal kunnen doen. Gündogan zegt zelf niet te weten wat de beschuldigen inhouden. Ze mag niet uit haar ambt worden gezet, maar is voor onbepaalde tijd geschorst voor politieke activiteiten van haar partij. Het onderzoek loopt nog en Gündogan zal uiteindelijk ook gehoord worden, maar ondertussen wordt er geadviseerd dat iedereen die betrokken is bij het onderzoek zich hier niet over uitlaat.

Conflict Oekraïne en Rusland

De afgelopen maanden lopen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog op, waarbij de Russen steeds meer troepen bij de grens met Oekraïne verzamelen. De Oekraïense bevolking en de rest van Europa vrezen dat Rusland binnenkort het land zal binnenvallen. De angst voor oorlog is groot en verscheidene wereldleiders hebben al getracht om via diplomatieke wegen de Russen te sussen en te doen afzien van hun eventuele invasie plannen. Ook de Oekraïense bevolking probeert op verschillende manieren de invasie te stoppen. Dit middels een cyberwar of door de straat op te gaan. Terugkomend op de Olympische Spelen. Het is verboden om politieke statements of propaganda te verspreiden tijdens de sportevenementen evenals de ceremonies die de Spelen openen en sluiten. Toch zijn er meerdere voorvallen van sporters die hier en daar hun blijk van politieke kleur gaven. Zo was er tijdens het rodelen een sporter die de tekst “Peace Russia Ukraine” liet zien aan de camera. Zo blijft het grootste sportevenement ter wereld toch een politieke gebeurtenis.