Politiek Overzicht

Published by De Heraut on

Politiek Overzicht

Nederlandse militairen naar Roemenië

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne is er al langer sprake van militaire steun aan de regio, en dat is nu realiteit geworden. Nederland heeft besloten 200 militairen naar Roemenië te sturen ter ondersteuning van Oekraïne. De aanwezigheid van militairen daar zal zorgen voor geruststelling van bondgenoten in Roemenie en Oekraine, en een afschrikkende werking hebben. De militairen zullen zich aansluiten bij een NAVO-gevechtseenheid. Het plan is dat deze missie een jaar zal duren. 

Minimumleeftijd fastfood?

Het wetenschappelijk instituut (WI) van het CDA kwam dinsdag met het voorstel om een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van fastfood. Dit zou moeten ingesteld worden als fastfoodrestaurants hun producten niet snel genoeg gezond maken. Dit plan is onderdeel van het rapport over gezond leven van het wetenschappelijk instituut, waarin staat “Overweeg het instellen van een minimumleeftijd voor fastfood, vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak”. De partij is het echter niet eens met het instellen van deze maatregel, voor veel partijleden gaat dat een stap te ver. 

Groenlinks en PvdA 

Deze week verscheen een opiniestuk in de Volkskrant van Frans Timmermans en Marjolein Moorman waarin zij pleiten voor meer samenwerking met groenLinks. De afgelopen tijd nam samenwerking tussen de twee partijen al toe, onder leiding van Lilianne Ploumen. Dat was echter niet zonder kritiek vanuit de PvdA. 

Toch zijn PvdA-leden Timmermans en Moorman van mening dat intensievere samenwerking tussen deze twee partijen nodig is om de klimaatcrisis en ongelijkheid aan te pakken, en goed beleid voor de oorlog in Oekraïne te vormen. Ze hopen met de samenwerking een linkse doorbraak te kunnen maken.