Sport: dansen

Published by De Heraut on

Just Dance!

Door: Fenne Saalmink

Het is erg verdrietig, maar het is maar even zo: de kroegen zijn dicht. Dit betekent dat je ook niet meer ongegeneerd los kan gaan op je favo dronken plaat van zanger Kafke of High School Musical. Voor mij, als fervent danser (ismusleden die mij in mijn eerste jaar kenden weten waar ik het over heb), is dat spijtig. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om mijn passie voor dans te uiten. 

Gelieerd aan het Radboud Sportcentrum is de Studenten Dansvereniging Nijmegen Dance Fever. Deze vereniging biedt lessen in vijf verschillende soorten dans aan: stijldansen, klassiek ballet, hiphop, modern jazz en showdance. Voor ieder wat wils zou ik zeggen. De lessen kunnen op elk niveau gevolgd worden, dus mocht je je hele leven uit de maat hebben gedanst kan je je alsnog lekker meedoen. Bovendien werk je tijdens de lessen naar iets toe, of het een voorstelling of een wedstrijd is, en kan je er op die manier ook nog de vruchten van plukken. 

Een korte les over de verschillende soorten dans die worden aangeboden door de vereniging. Lezers die ooit So You Think You Can Dance hebben gevolgd zijn vrijgesteld van het volgende deel. Stijldansen bestaat uit twee stromingen: ballroom en latin, deze dansen worden door een paar uitgevoerd. Onder de ballroom vallen de walsen, de foxtrot, quickstep en tango. In veel films waar een (benefiet)gala wordt gehouden, of een persoon wordt gekroond, worden deze dansen gedanst. Het walsen is erg elegant, waarbij het gaat om het secuur volgen van de serie passen en een net postuur. Latin daarentegen gaat meer om de passie, de krachtige bewegingen en het samenspel tussen de partners. De dans moet vlammen! Bekende dansen vanuit latin zijn de samba en de chachacha. Het klassiek ballet: meisjes in tutu’s en op spitzen die bijzonder elegant een serie sprongen uitvoeren en waarbij je je verbaast over hun flexibiliteit. Echter, wanneer er een stuk zoals het Zwanenmeer gedanst wordt zijn er ook mannen nodig voor de lifts ;). Mocht je interesse hebben, dan leer je bij Dance Fever sowieso de vijf basisposities voor elke choreografie. Dan hiphop, niet alleen een muzikaal genre, maar ook een dansstijl. Hiphop is de bekendste vorm van dans en komt ook het meest voor; het is terug te zien in elke film en elke muziekvideo. Maar ook bij hiphop gaat er veel werk aan vooraf om een goede choreografie neer te zetten die clean en krachtig is. Zelf heb ik een aantal jaar aan hiphop gedaan, en wellicht moet ik het weer oppakken. Het is echt een aanrader! Modern jazz is een mix van moderne dans en jazz ballet. Hierin gaat het vooral om vrij bewegen. Jazz ballet lijkt qua passen op klassiek ballet, alleen wordt het gedanst op moderne muziek: pop of hiphop of jazz. Moderne dans is vaak emotioneel beladen en je ziet hier vaak grote bewegingen die de danser in de lucht laten springen of over de grond laten rollen. Last, but not least, showdance! En wat heeft Dance Fever hier zelf over te zeggen:


“Dance Fever heeft sinds een paar jaar de nieuwe stijl Showdance aan het dansaanbod toegevoegd. Met een mix van het stoere streetdance, sexy burlesque, het vrolijke musical en strakke jazzmoves, weten de groepen bij ieder optreden een fantastische show neer te zetten."

Mocht je zin hebben om naast je dansfeestje in je kamer, zoals ik doe/deed in de coronatijd, ook eens echt uit je plaat te gaan en toffe nieuwe moves te leren, dan raad ik je aan om bij de website langs te gaan!

Categories: