Trial by Media

Published by De Heraut on

Trial by Media

Geschreven door: Ferdinand ‘Fred’ Schotman

Eén van de logische gevolgen van de huidige coronaperiode is dat mensen een stuk vaker op zichzelf zijn aangewezen om een leuke besteding van hun vrije tijd te bedenken. Voor mij was dit de aanleiding om een stuk vaker dan voorheen te gaan Netflixen. Zeker op het gebied van politieke en historische documentaires heeft Netflix een interessant aanbod. Voor mij sprong één serie er echter uit, namelijk Trial by Media, wat dan ook mijn aanrader is voor de lezers.

Trial by Media focust zich op befaamde mediacircussen rondom verdeeldheid zaaiende rechtszaken in de Verenigde Staten. Hoewel de serie pas één seizoen van zes afleveringen telt, weet het een indringend beeld te schetsen van de manier waarop media-aandacht invloed kan hebben op de uitspraak in verschillende intrigerende zaken. Zoals de afgelopen weken uit de heisa rondom de verkiezingsuitslag nog maar eens is gebleken, zijn de Amerikaanse media vaak geneigd het nieuws op een manier te brengen die aansluit bij de politieke kleur van hun kijkers. Dat is echter lang niet de enige manier waarop de framing van verdachten en slachtoffers de rechtspraak kan aantasten. 

Uit de aflevering omtrent de corruptiezaak tegen Rod Blagojevich, de voormalig gouverneur van Illinois, blijkt namelijk dat het ook een hoop helpt als je het geld helpt om door middel van een mediacampagne een positief beeld van jezelf te schetsen. Een andere indrukwekkende aflevering focust zich op de groepsverkrachtingszaak in New Bedford, Massachusetts, in 1983, waar de rechter de TV-zenders gelastte het slachtoffer niet in beeld te brengen tijdens het verhoor, maar vergat dat haar naam ongetwijfeld genoemd zou moeten worden. Één en ander leidde tot een massale overgave aan victim blaming in New Bedford, waar de demonstraties die de schuld bij het slachtoffer plaatsten dusdanig heftig waren, dat zij na de uitspraak geen andere keus had dan voor haar eigen veiligheid naar Miami te verhuizen, ruim tweeduizend kilometer verderop.

Voor mij persoonlijk was het vooral interessant te zien hoe maatschappelijke problemen die nu meer dan ooit aan de orde zijn in de VS, al decennialang blijken te spelen. Neem bijvoorbeeld de zaak-Amadou Diallo, een 23-jarige Guinese immigrant die in 1999 in New York door maar liefst 41 politiekogels om het leven kwam. Diallo was ongewapend, en de enige reden waarom hij onder vuur werd genomen, was dat hij niet reageerde op de vier agenten die hem toeriepen zich te identificeren. Voor eenieder die de Black Lives Matter-protesten van afgelopen zomer mee heeft gekregen, zal het weinig verbazing wekken dat de agenten stuk voor stuk werden vrijgesproken van de aanklacht van tweedegraads moord. 

Al bij al geeft Trial by Media een indringend en bij vlagen ontluisterend kijkje achter de schermen bij spraakmakende rechtszaken in de Verenigde Staten. De rol van de media en de negatieve gevolgen daarvan worden uitgebreid aan de kaak gesteld. Ook de kwetsbaarheden van het systeem van juryrechtspraak worden hierbij blootgelegd. Dit maakt Trial by Media een absolute aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in het Amerikaanse rechtssysteem.

Categories: Aanrader