Uitgeput door de modder: leuk!

Published by De Heraut on

Uitgeput door de modder: leuk!

Door: Fenne Saalmink

Veldrijden, een sport die naar mijn mening toch weinig aandacht krijgt in Nederland, vooral omdat we samen met de Belgen ongelofelijk dominant zijn en momenteel zowel bij de mannen als bij de vrouwen regerend wereldkampioen zijn. In het laatste weekend van januari werden de wereldkampioenschappen gereden in Oostende. Hierbij waren de Nederlanders topfavoriet en dit hebben zij dan ook waar gemaakt. Maar dan, wat is veldrijden precies?


Bij veldrijden wordt er, niet zoals bij wielrennen, op een afwisselende ondergrond gereden. Deze ondergrond kan bestaan uit asfalt, tegels, zand, grind, modder of andere vormen van berm. Het is wel belangrijk om even te benadrukken dat veldrijden niet hetzelfde is als BMX. Een wedstrijd bestaat uit een aantal ronden op een parcours van rond de drie kilometer. Binnen deze drie kilometer wisselt de grond zich erg af, en kan het voorkomen dat veldrijders moeten afstappen en de fiets op de schouders verder moeten dragen. Een bekend plaatje van het veldrijden is een persoon die met de fiets op de schouder volledig onder de modder een heuvel op aan het klimmen is. Het gaat er dan ook bij het veldrijden om dat het volledige lichaam gebruikt wordt om de verschillende obstakels te kunnen overkomen. Het is daarom van groot belang dat de fiets goed in elkaar zit. Het frame moet licht maar gebruik bestendig zijn en bovendien moeten de kabels van de remmen en versnellingen zo op de fiets zijn gemonteerd dat bij het optillen van de fiets deze niet kunnen worden beschadigd. Kijk zelf een keer naar jouw fiets om een beeld te kunnen vormen bij mijn uitleg. Racefietsen voor het wielrennen of normale stadsfietsen zijn daarom niet geschikt voor de sport. 

 

Een klein beetje achtergrond bij de sport. Alhoewel het niet helemaal duidelijk is waar het veldrijden zijn roots vond is het bekend dat in Frankrijk er races werden gehouden waarbij mensen op de fiets zo snel mogelijk van het ene naar het andere dorp moesten komen. Hierbij mocht men met de fiets op de rug door het weiland en over de hekken klimmen om zo snel mogelijk naar het volgende dorp te komen. Dat betekende dat er niet alleen via de verharde weg, maar via allemaal verschillende soorten terrein naar de finish werd geracet en zo ontstond volgens sommigen het veldrijden. Om het overgaan van hekken na te bootsen wordt tegenwoordig door de leiding besloten om op een aantal delen van het parcours barricades te bouwen van rond de 40 cm waar de deelnemers overheen moeten springen, fiets en al. Het overgaan van deze barricades wordt aangemerkt met de term: bunnyhopping (hoe snoezig). Onder andere door het bunnyhoppen is het veldrijden een iets meer spectaculaire sport om naar te kijken dan het wielrennen, al zullen sommige ismi het mij oneens zijn.

 

Veldrijden is bij de mannen officieel een sport sinds het WK in 1950 en sindsdien zijn de Belgen en Nederlanders oppermachtig. Bij de vrouwen wordt het WK gereden sinds 2000 en ook daar doen Nederland en België het erg goed. Met een medaillespiegel van in totaal 197 getelde wedstrijden (de beloften worden hier ook bij gerekend), staat België op 60 gouden, 52 zilveren en 39 bronzen medailles. Nederland staat daaronder met 42 gouden, 31 zilveren en 39 bronzen medailles en alleen uit deze cijfers blijkt dat de twee landen het erg goed doen, samen bezitten zij meer dan de helft van de gouden medailles. Wat niet onopgemerkt mag blijven is dat Tsjechië op plek #3 staat met 20 gouden medailles, iets waar het land erg trots op mag zijn naast de sportgrootmachten Duitsland en Frankrijk. 

Helaas bieden de sportverenigingen gelieerd aan het Radboud sportcentrum geen veldrijden aan. Maar niet getreurd, want mocht je alsnog lekker willen fietsen (wielrennen of mountainbiken) dan kun je altijd terecht bij N.S.W.V. Mercurius! https://nswv-mercurius.nl/ 

 

Foto door: Flowizm (https://www.flickr.com/photos/flowizm/30813392160/in/photolist-NWSFY5-zBvT43-DCTvBX-zMyGa2-CnX8sf-CnXEVq-PhFSWm-DdbTJK-CnX7Vo-D5oCpt-Nh2CPi-9JZG5k-DAzbVs-Di9Fd1-DaTZcq-5vVv1M-Nh2wnF-DAzeKf-CFuDCa-Di9r1o-PvmBY8-CFuctr-zMA97k-zAiwJE-PhG1UL-DstB7Q-9JZGVz-DbLyd3-DstEfo-5vZzp7-CFnHgY-DAz1zY-DstDFh-PhFavA-Nh2x2M-5WMoj5-DuBXnv-yFzqdY-D5oF8e-DuBH8i-CFun7e-5WMmYo-5WGYxX-zMyFYF-azXQzN-dMRWtw-5WMfq5-5WH4jK-zCBGKx-zm1J8b/) 

Categories: Vrije Ruimte