Aardappel-met-nat theorie

Published by De Heraut on

Aardappel-met-nat theorie

Door: Aniek Suurmond

Om mee te beginnen wil ik even zeggen dat dit een interessant artikel is. Degene die mij goed kennen zullen weten dat ik een sterke mening heb over de vormen waarin aardappel geserveerd moet worden. Een kleine disclaimer: alle vormen van aardappel die mij voorgeschoteld worden zal ik eten, maar sommige soorten vind ik gewoon een interessante keuze. Ik zal het uitleggen aan de hand van de bovenstaande tier list waarbij ik begin bij de beste vormen en ik eindig bij de soorten die ik het liefst niet zou eten.

De soort die ongetwijfeld bovenaan de lijst staat is de aardappel die in laagjes gefrituurd wordt en daardoor zeer crispy is. De meeste soorten die bovenaan staan hebben in ieder geval een soort van ‘bite’. Zo denk je misschien bij stamppot daar niet meteen aan, maar als je de boerenkool, andijvie of een andere toevoeging niet helemaal slap kookt dan is ook dit ‘knapperig’. Er zijn echter wel twee uitzonderingen: gnocchi en jacket potato. Gnocchi staat hoog, omdat het pasta is (deze reden vind ik goed genoeg) en jacket potato staat ook in de ‘give me now’-tier aangezien het zo divers is. 

De rang hierna bevat bijna alle soorten van friet (sorry mensen die het patat noemen), maar daarnaast ook hash brown en aardappelgratin. Hash brown staat in deze rij aangezien het de iets plattere en meer rechthoekige vorm van friet is, en dat is gewoon echt goed. Aardappel gratin staat zo hoog, omdat de combinatie van kaas en aardappel geweldig is.

De middelste categorie bevat alle soorten aardappel die ik wel zou eten, maar waar ik niet zoveel van zou genieten als degene erboven. De twee die ik zou willen uitlichten zijn: baked potato en aardappel pannenkoeken. Baked potato staat zo laag, omdat het in vergelijking met jacket potato teveel mist en het voelt alsof ze simpelweg dingen vergeten zijn toe te voegen. Aardappelpannekoeken hebben een ander probleem: ik snap niet zo goed waarom ze bestaan. Ze zijn niet super goed of super slecht, gewoon niet bijzonder, maar ik zou ze zeker eten als ze mij voorgeschoteld worden. 

De op een na laatste tier bevat de dingen die net niet in de aardappel-met-nat categorie vallen, maar die ook niet mijn voorkeur zouden hebben. De eerste hiervan kan mij misschien kwalijk genomen worden: aardappelpuree. Ik snap de hype hierom niet echt. Het is bijna altijd te smeuïg. Daarnaast roept het bij mij dezelfde gevoelens op als pap (overigens geen fijn woord). De volgende twee soorten in de lijst is de smiley friet en gekrulde friet. Deze vormen van aardappel zijn nooit zo knapperig als ze zouden moeten zijn en daarom kunnen ze niet in dezelfde categorie staan als de rest van de friet. Aardappel ovenschotels eindigen bijna altijd in een ramp, omdat alles te zacht wordt. In tegenstelling tot aardappelsoep staat zoete aardappelsoep iets hoger, omdat zoete aardappel bijna alles beter maakt.

Dan nu de categorie aardappel met nat. Deze theorie bestaat nu al 2 jaar en het houdt in dat de combinatie aardappel met, dingen die beschouwd worden als, vloeibaar niet heel chill is. Hieronder vallen ten eerste alle combinaties van ei en aardappel, bijvoorbeeld ook de spaanse tortilla. Andere dingen die binnen deze categorie vallen zijn aardappelsoep, aardappelsalade, gekookte aardappel (zonder toevoegingen) en curry met aardappel. Precies uitleggen wat hier mis mee is, is moeilijk, maar ik ga een poging doen. Aardappel heeft vaak een licht korrelige substantie en naar mijn mening past dit met nat niet echt heel goed. Vaak als er met nat gekookt wordt, wordt de aardappel in deze gerechten te zacht, terwijl ik aardappel vaak het beste vind als er iets knapperigs in zit. 

Ik moet wel even melden dat het me ten zeerste spijt als ik jouw favoriete aardappelgerecht ben vergeten te vermelden. Daarnaast spijt het me voor deze, al dan niet, controversiële mening over aardappel, maar het was fijn dit met jullie te kunnen delen. Misschien dat deze lijst in de toekomst nog gaat veranderen, maar voor nu is dit een definitieve lijst.

Bedankt voor het lezen van dit hele lange artikel over aardappels!

Categories: Opinie