What it means to have a Soul

Published by De Heraut on

Bron afbeelding: Disney Plus

What it means to have soul

Door: Anna van Rooijen

We kennen ‘m allemaal: de eerste-dag-van-het-jaar-dip. Je bent brak, de stilte van de absentie van de Top 2000 komt hard binnen, alle reclames gaan over goede voornemens en het saaiste deel van de winter moet nog beginnen. Iedereen heeft andere manieren om met deze dip om te gaan. Sommige mensen houden zichzelf voor dat ze dit jaar écht gaan sporten en beginnen met een rondje hardlopen. Respectabel, maar ook wel enigszins angstaanjagend wat mij betreft. Anderen blijven de hele dag op bed en ontkennen dat hun baan/schoolwerk alweer bijna begint. Wij in huize van Rooijen pakken het meestal aan met een goede film. Twee jaar terug kwam ik rond een uur of 12 beneden en lagen mijn ouders Shrek te kijken. Die bewuste 1 januari zijn er maar liefst vier Shrekfilms achter elkaar gekeken (of dit mijn ouders daadwerkelijk door de dip heeft heen geholpen betwijfel ik ten zeerste, maar het stelde ‘m in ieder geval wel uit). Dit jaar besloten mijn schoonzus, mijn zus en ik een nieuwe film te bekijken, die ik jullie graag wil aanraden: Soul.

Soul is een Amerikaanse animatiefilm die in 2020 gemaakt is door Pixar in samenwerking met Disney. De film gaat over Joe Gardner, een muziekleraar op een middelbare school, die ervan droomt om een groot jazzmuzikant te worden. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf best een bloedhekel heb aan jazz, dus ik begon niet helemaal enthousiast aan deze film, maar door de film heen ben ik het zeker gaan waarderen.

Op een avond krijgt Joe Gardner eindelijk de mogelijkheid om op te treden, maar op zijn weg naar de locatie komt hij in een ongeluk terecht. Zijn ziel wordt gescheiden van zijn lichaam en hij komt terecht in een wereld tussen leven en dood. De film geeft een prachtige weergave van het begin en het eind van het mensenleven en laat je nadenken over de zin van het leven en de ‘spark’ die je nodig hebt om door te kunnen. Het is allemaal erg typisch van Pixar/Disney, geanimeerd en met veel humor, maar sleurt je gegarandeerd mee in een identiteitscrisis van hier tot Tokio.

Of het nou 1 januari, aswoensdag (voor de carnavalisten onder ons) of gewoon een saaie coronadag is: Soul zal je je dip doen vergeten en meeslepen. Het verhaal van Joe Gardner laat je je leven overdenken op een hele mooie manier. Helaas kan de film door corona natuurlijk niet in de bioscoop uitgezonden worden en is die exclusief of Disney+ beschikbaar. Voor zo’n abonnement betaal je nu 6,99 in de maand, dus ik zeg, raap wat vrienden bij elkaar en split het account, dan heb je allemaal voor een paar euro volop toegang tot jeugdsentiment en mental breakdowns om prachtige films zoals Soul!

Categories: Review