5x happenings uit de buitenlandse politiek

Published by De Heraut on

5x happenings uit de buitenlandse politiek

Door: Simone Vlug

Heb je geen tijd om naast alle prikkelende politieke ontwikkelingen in de Nederland óók nog eens uitgebreid de buitenlandpolitiek te volgen? Geen zorgen, de Heraut heeft een lijstje samengesteld van recent politiek nieuws buiten onze landsgrenzen. Hier is een recap van een aantal happenings in de politiek deze week in Canada, Europa, Afrika, de VS en Myanmar.

 

Canada: Parlementaire Dresscode

Canadees Parlementslid William Amos verscheen per ongeluk naakt in het virtuele House of Commons. In een zoom call met collega’s stond de camera van Amos van de Liberal Party uit Quebec per ongeluk al aan, terwijl hij zich omkleedde na een rondje hardlopen. Medeparlementslid Claude DeBellefeuille benadrukte tijdens de call dat een jasje en een stropdas voor mannelijke parlementariërs verplicht waren, maar ook ondergoed, een broek en overhemd.

Amos deelde later in een tweet mee dat hij een fout had gemaakt en bood zijn excuses aan. In de tweet liet hij weten dat het om een “unfortunate error” ging en verontschuldigde zich aan zijn “colleagues in the House of Commons for this unintentional distraction”.

 

Europa: Vertrek Bodnar

Op donderdag heeft het Poolse hooggerechtshof bepaalt dat ombudsman Adam Bodnar zijn functie moet verlaten. Hoewel Bodnar’s termijn afgelopen jaar al verliep, kon hij blijven doordat het parlement meermaals zijn opvolger niet goedkeurde. Het besluit van de rechters om Bodnar uit zijn ambt te zetten komt na pressie van een aantal politici die het oneens waren met het feit dat Bodnar langer dan zijn termijn bleef zitten. Het Constitutioneel Hof heeft daarom besloten dat Bodnar moet vertrekken, omdat langer blijven zitten dan een termijn in strijd is met de grondwet.

 

Afrika: Stemmenregisratie in Ethiopië

Er zijn problemen met de stemmenregistratie voor de General Election in Ethiopië die 5 juni plaats zal vinden. Oorspronkelijk zouden de General elections al plaatsvinden op 29 augustus, maar deze werden uitgesteld vanwege het coronavirus. De aanloop naar de verkiezingen vindt plaats in het midst van een oorlog en talloze bloedbaden in verschillende delen van het land. Sinds de opkomst van premier Abiy Ahmed zijn dit soort voorvallen de afgelopen drie jaar regelmatig voorgekomen.

De registratie die oorspronkelijk op 1 maart van start zou gaan werd ook uitgesteld, vanwege gebrek aan steun vanuit regionale overheden. Nu de registratie eenmaal bezig is blijkt mede door logistieke en veiligheidsissues de distributie van stemmateriaal niet goed mogelijk. Het staatsbedrijf Ethiopian News Agency liet weten dat slechts 25.151 van de 50.000 registratiecentra in het hele land operationeel waren. Of de voorbereidingen op tijd klaar zijn moet nog blijken.

 

Verenigde Staten: Terugtrekking uit Afghanistan

Woensdag kondigde president Joe Biden aan dat hij Amerikaanse gevechtstroepen zal terugtrekken uit Afghanistan. Het vertrek van de troepen zal een einde brengen aan een langlopende strijd die in 2001 begon toen de voormalige president George W. Bush in oktober 2001 militaire actie tegen Al-Qaeda en de Taliban aankondigde. Het terugtrekken van ongeveer 3.000 Amerikaanse militairen gaat van start op 1 mei en zal uiterlijk 11 september voltooid zijn, de datum waarop 20 jaar geleden de 9/11 terreuraanslagen plaatsvonden op het World Trade Center in New York. Biden liet weten dat het tijd is om Amerika’s langst durende oorlog te beëindigen en “[that it’s] time for American troops to come home”. Biden’s argumentatie voor het terugtrekken bevatte onder andere het feit dat de VS hun doelstellingen tien jaar geleden al hadden bereikt toen Osama bin Laden, de leider van de terroristische groepering verantwoordelijk voor aanslagen van 11 september, werd vermoord. Ook liet hij weten dat het besluit in overleg is gegaan met de Afghaanse president Ashraf Ghani, internationale partners en voormalig president Bush.

 

Azië: arrestatie Wai Moe Naing

Tijdens de aanhoudende protesten in Myanmar tegen het militaire gezag is één van de belangrijkste leiders van de anti-coup beweging gearresteerd. De 25-jarige Wai Moe Naing is een van de meest spraakmakende leiders van de oppositie tegen de staatsgreep. Tijdens een van de protesten waar hij aanwezig was werd Wai Moe Naing gearresteerd door Myanmarese veiligheidstroepen, nadat hij op de motor werd aangereden door een onherkenbare politieauto. De arrestatie vond donderdag plaats in Monywa, een van de belangrijkste centra van de pro-democratiecampagne, waar elke dag demonstraties plaatsvinden. Mede oppositieleiders lieten weten dat ze zich zorgen maken over de veiligheid van Wai Moe Naing nu hij gearresteerd is.