Vrije Ruimte: Afsplitsing FvD

Published by De Heraut on

Met Hemelvaart draaide Fortuyn zich opnieuw om

Door: Roos Sinnige

De dood heeft iets mythisch, zodra dingen hun einde naderen springen we dan ook over elkaar heen om de gevolgen te bespreken. Als je auto kapot gaat, dromen de rijkere mensen direct over welk nieuw model ze hem misschien mee vervangen. Als Van Dijk te geblesseerd blijkt voor Oranje, gaat het direct over zijn vervanging in de verdediging. Zodra het PvdA-leiderschap te grabbel kwam liggen in januari ging het over Asscher zijn opvolger. We zijn verslaafd aan vervangen, waardoor we het grotere plaatje niet meer kunnen zien. ‘De koning is dood, lang leve de koning!’

 

Dat het eraan zat te komen, had iedereen met een beetje politiek inzicht in zijn kleine teen je wel kunnen vertellen. Dat Van Haga nog twee Baudettianen mee wist te nemen en van alle mogelijke dagen Hemelvaart koos had je echter wel een dikke winst opgeleverd bij het gokbedrijf van Tommie Beugelsdijk. Niet alleen maakt deze nieuwe Forumexplosie dat we ons af kunnen vragen wat er met pinksteren gaat gebeuren, na een nacht van Rutte met Pasen en nu dus de derde uiteenbarsting van vulkaan Forum op Hemelvaart. Ook doet de nieuwe afsplitsing direct een discussie oplaaien over de toekomst van extreemrechts. In kleinere mate of Van Haga zelf doorgaat en of zo ja zijn partij ook een kans maakt, maar vooral wat er nu moet gebeuren met rechts.

 

De gebeurtenissen doen dan ook denken aan de langdurige rechtse chaos na de dood van Fortuyn. Nadat de partij een onverwachte grote winst boekte in een van haar eerste verkiezingen ging de partij regeren. De partij leek het daarna echter geen moment meer met elkaar eens te zijn, de partij viel na de eerstvolgende verkiezingen dan ook compleet uit elkaar en uiteindelijk had de partij binnen een paar jaar vier fracties in de Staten-Generaal, en drie partijen op het kiesbiljet voortgebracht. 

Op het feit na dat er bij Forum voor Democratie er pas één verkiezing later (provinciale) macht werd gegrepen lijkt Baudet dus in de voetsporen van zijn held te treden. Wie weet is zijn erfenis voor extreemrechts zelfs nog groter dan die Fortuyn, en overleven sommige van zijn partijen wel een paar verkiezingen. Niet dat ze weer in de buurt van macht gaan komen. Net als bij de PVV verpest extreemrechts het liefst zijn kansen om zo snel mogelijk terug de oppositiebanken in te komen en weer te mogen schreeuwen.


Terwijl extreemrechts bekvecht over wie de opvolger van Pim Fortuyn mag zijn, loopt Rutte vrij uit. Er is een rechtse meerderheid in Nederland, in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Persoonlijke perikelen en ego’s maken het echter onmogelijk dat deze meerderheid zich ook omzet in beleid, juist de nationalistische partijen weten zich niet te vinden in het oerhollandse poldermodel. Met als echt gevolg dat een op sterven na de dood links de macht in de schoot geworpen krijgt om weer een nieuw middenkabinet vorm te gaan geven. Links is dood, lang leve links.

 

 

Categories: Uncategorized