Vrijheid: Feminisme

Published by De Heraut on

Waarom feminisme feminisme heet

Door: Aniek Suurmond

Het is jammer dat veel mannen het belang niet inzien om zichzelf feminist noemen. Na gesprekken over feminisme kwam ik erachter dat dit komt doordat ze het er niet mee eens zijn dat het afgeleid is van het woord vrouw in het Latijn (femina). Dit terwijl ik juist zou zeggen dat dit belangrijk is. 

 

In de essentie draait feminisme om het maatschappelijk en politieke streven naar gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen. Vanaf 1871 werd het woord echter op een andere manier gebruikt; feminisme was werd gebruikt om een ziekte aan te duiden voor mannen die een vrouwelijk karakter hadden. De Franse schrijver Alexandre Dumas fils schreef een pamflet waarin deze term negatief gebruikt werd. Het pamflet ging over een zogenaamde ‘verwijfde’ intellectuelen die stellen dat al het kwaad voortkomt uit de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het woord kwam later terug in een brief van Mina Kruseman aan deze schrijver. 

 

Juist de geschiedenis van het woord laat zien dat het belangrijk is dat feminisme feminisme heet. Het is het terugnemen van de controle van het woord dat tijdenlang negatief gebruikt werd. Het doel van het woord is niet het buitensluiten van mensen die zich niet identificeren met het woord vrouw, maar het is het positief gebruiken van het woord dat veel mensen in het verleden pijn heeft gedaan. 

De beweging en het gebruik van het woord hoe wij het nu kennen begon als een manier om voor vrouwen stemrecht te krijgen. Hierna is het woord blijven hangen terwijl de doelen veranderd zijn. Dit probleem had alleen een effect op de rechten van vrouwen en niet op die van mannen. 

 

Toch hebben sommige mannen het idee dat emancipatie van de vrouw betekent dat hun rechten ingeperkt worden. Mannen genieten al heel lang van het feit dat ze meer rechten hebben, vaak hebben ze ook niet door dat ze privileges hebben. Zij hoeven zich hier nu eenmaal niet bewust van te zijn. Als je lang genoeg wil luisteren naar de vrouwen die problemen hebben gehad in de omgang met mannen, dan krijg je misschien door dat het afwijzen van de problemen die aangehaald worden niet mogelijk is. 

 

Zoals vaak te zien in allerlei artikelen en posts op social media: het zijn niet alle mannen die ervoor zorgen dat vrouwen zich onveilig voelen, maar het zijn er genoeg. De reactie #notallmen is begrijpelijk als je niet doorhebt wat de implicaties hiervan zijn. Natuurlijk begrijpen vrouwen dat het niet gaat om de gehele mannelijke populatie, maar het benoemen dat het niet om alle mannen gaat is niet bevorderlijk voor de doelen van feminisme. 

Het belangrijkste om te onthouden is dat feminisme niet zonder reden deze naam gekregen heeft en voordat je zegt geen feminist te zijn, kijkt naar de lading die dit met zich meebrengt.

 

 

 

Categories: Vrije Ruimte