Hé, stomme oliebol, blijf toch af van die alcohol

Published by De Heraut on

Door: Janno Rook

Alcohol. Een thema dat onder studenten regelmatig aan de orde komt, vaak in een feestelijke en vrolijke context. Toch is menig student op de hoogte van de nadelen van het nuttigen van alcohol voor gezondheid, geheugen en sociaal gedrag. Desondanks is veel alcohol drinken heel normaal voor de meeste studenten. Tot voor kort was ik daar geen uitzondering op. Maar, zoals in een eerdere Heraut te lezen viel, ben ik van mening veranderd over alcohol. Alcohol is volgens mij niet normaal.

Veel gevolgen van het nuttigen van alcohol ervaren we snel erna al. Een afgenomen reactiesnelheid, een volle blaas, een slecht evenwicht en wellicht wat meer gezelligheid. Bij het drinken van veel alcohol kun je de volgende dag geheugenverlies hebben en last hebben van brakheid. Sommige van deze gevoelens zijn positief, maar de meeste niet. Zelf voel ik me bijna nooit gelukkig en gezond in brakke staat. De gevolgen op lange termijn zijn echter wellicht veel ernstiger. Veel alcoholische dranken bevatten behoorlijk wat calorieën, en daarmee kan overmatig alcoholgebruik zorgen voor overgewicht, met alle gevolgen van dien. Bij de lever kan al na enkele dagen flink drinken een vetlever ontstaan. Indien je dan stopt met drinken, herstelt de lever zich weer. Indien je echter doorgaat met drinken, dan worden de levercellen vernietigd en ontstaat er bindweefsel, wat betekent dat de lever onherstelbaar is beschadigd. In zeer extreme gevallen kunnen leverziekten ernstig worden en de dood tot gevolg hebben, maar dat komt gelukkig ook onder studenten vrij weinig voor. Verder kan het maagslijmvlies gaan ontsteken en kan het geheugen, concentratievermogen en kritisch denkvermogen worden aangetast.

Gelukkig drinken de meeste studenten niet zoveel dat de gevolgen voor de gezondheid dusdanig gevaarlijk worden. Dat neemt echter niet weg dat veel alcohol drinken ongezond is. Met name het drinken van veel glazen alcohol op een avond, hetgeen onder studenten veel gebeurt, is risicovol voor een gemiddelde student. Los van de niet al te aangename gevolgen op de korte termijn, stijgt het risico op een groot aantal ernstige ziektes, ook op latere leeftijd, door het gebruik van te veel alcohol. Verschillende instituten zoals Trimbos geven daarom aan dat minder alcohol drinken altijd beter is, en niet drinken het beste is. Meer dan één glas alcohol per dag is af te raden. Desondanks blijft veel alcohol normaal onder studenten, en wordt er over het grote gebruik heengestapt met uitspraken als ‘voor studenten geldt een andere alcoholnorm’ en ‘inkakken is bijpakken’.

Hoeveel alcohol je drinkt, en welke afweging je hier maakt tussen gevolgen voor gezondheid en plezier van alcohol, is uiteraard een persoonlijke keuze. Voor mij persoonlijk is die keuze echter duidelijk. Verbazingwekkend blijft hoe makkelijk alcoholgebruik in onze samenleving wordt geaccepteerd en soms zelfs gestimuleerd terwijl we de gevolgen kennen, en het veel makkelijker wordt geaccepteerd dan andere genotsmiddelen die wellicht zelfs minder ongezond en verslavend zijn dan alcohol. Dat dit een persoonlijke keuze is, is prima. Dat dit echter als normaal wordt beschouwd en onder studenten zelfs wordt gestimuleerd, is echter simpelweg niet normaal. Om af te sluiten met een zin uit de bescheiden hit ‘Alcohol’ van de Groninger studentenband Pé en Rinus: ‘He, stomme oliebol, blijf toch af van die alcohol’.

Categories: Actualiteit

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *