Er zijn mensen die naar warme provincies emigreren

Published by De Heraut on

Door: Koen van der Zwan

Gisteren was het debat in de Tweede Kamer over het niet verhuizen van de Marinierskazerne naar Vlissingen. Het debat wordt opgevoerd om de Zeeuwen te voorzien in hun wens een uitleg te krijgen van Barbara Visser (VVD), nadat zij heeft besloten de Marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen.

Toen het Korps Mariniers werd opgericht door de Ruyter in 1665 was Zeeland een plek van militaire en economische macht. Het was een soort combinatie van Area 51 en Wall Street ten zuiden van Goeree-Overflakkee. Vandaag de dag is daar niet veel meer van over. Zeeland is tegenwoordig bekend van Zoutelande (het lied dan, niet de plaats), de Deltawerken en dit besluit.

De uitkomst van het debat is ten tijde dat dit stuk geschreven wordt nog niet bekend, maar een ding is duidelijk: die kazerne gaat niet plots toch naar Zeeland komen. De vraag is wat de Zeeuwen op de bezoekerstribune van de plenaire zaal eigenlijk willen bereiken. Willen ze wel echt een uitleg van Visser? Waarschijnlijk niet, de waarheid is vrij hard: de stoerste militairen die de hele wereld over worden gezonden vinden Zeeland te ver en/of te saai. Ze willen niet uren in de auto zitten, en zeker niet in Zeeland wonen. Visser komt tegemoet aan de wens van háár soldaten en de Zeeuwen moeten niet alleen het onderspit delven maar ook keihard geconfronteerd worden met een boodschap van het Korps: wij willen overal dood gevonden worden, maar niet in Zeeland.

Is het chic hoe dit is gegaan? Zeker niet. Visser en haar voorgangers hebben de Zeeuwen lekker gemaakt met de komst van een kazerne, om deze er vervolgens op het laatste moment niet te plaatsen. Van een andere kant bekeken is Visser niet meer dan een manager die het beste wil voor haar medewerkers, waarvan het grootste deel vermoedelijk niet uit Zeeland komt. Groter dan dat zou het eigenlijk niet gemaakt moeten worden, maar zeer doet het natuurlijk wel als de trots van de Nederlandse Strijdkrachten zo heftig gaat steigeren bij de gedachte naar Zeeland te moeten verhuizen. Het leerpunt voor Defensie is duidelijk: als je een onderzoek instelt om te bepalen waar een kazerne moet komen, vraag de toekomstige bewoners dan ook waar zij graag wonen.

Categories: Actualiteit

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *